alahan mengandung

selalu bila alahan muntah2. makan je muntah. ibu2 buat apa jee ? ke tido je seharian ? #1stmom #1stbaby

25 Balas

Ni cara saya.... -makan dlm kuantiti sikit -slps mkn tu duduk/buat kerja rumah sikit.. if baring slps makan kacau penghadaman nnt lagi lah bertambah2 muntah -kalau termuntah jugak sy rehatkan perut sekejap.. sy akan makan buah(apple la jadi kawan baik sy) / roti' ataupun apa2 je supaya perut x kosong takut badan x cukup tenaga -air kosong minum secukupnya -sy x layan sgt alahan ni sbb mmng takut hb turun/berat turun. ... sbb dulu sblm kahwin mmng sy dh ada masalah anemia.. ... + sis kena cari cara sendiri yang sesuai dgn badan..jgn sesekali skip makan breakfast/lunch/teatime/dinner ..penting sgt2..baby dlm kandungan perlukan nutrisi...badan sendiri pun perlukan byk tenaga...

masa first trimester mmg muka saya ja slalu kne warded sbb alahan teruk.. x boleh mkn.. asyik muntah ja.. tambahan pulak saya alahan nasi.. bau nasi pun x boleh.. msuk wad doc msukkan air berbotol botol pstu bgi ubat tahan muntah guna iv drip.. mmg berkesan.. tpi tulah.. kluar wad semimggu dua.. pstu start balik alahan.. smpai lah skang dah msuk 9 bulan pun asyik muntah 😂 tpi x seteruk msa first trimester lah.. first trimester tu sy punya berat drop 14kg dlm msa 2 minggu 😅🤣 skang berat saya dri 78.. skang dah 9 bulan pregnant cuma 67 ja... x naik x trun 🤣🤣

tetap kne makan and minum air byk. kalau boleh mnum air manis je, minum jela. kalau boleh mkn roti je, mkn je roti. jgn x makan or x mnum. nanti kalau dehydrated kena warded masuk air. jgn terlampau layan alahan xboleh mkn or minum. saya sendiri alahan sampai bersalin dulu. tapi tetap paksa makan. makan muntah minum muntah. sbb nya xnak keluar masuk hospital masuk air. so tetap paksa diri utk makan and minum. masa tu mmg ikut kan je tekak teringin makan minum apa.

Klw sy mmg x ble mkn nsi dlu sy mkn bbur dn buahh paling kerapp . Jgn ssekali biarpn perut kosong dn gastrik tu akn bt awk lebih rasa nk munth terukk. Another side food ; -biskut/roti -asam2 -gula2 Klw masih rsa nk muntah, cuba ambi ubat -veloxin Ini brkesan dgn sy. Asl nk muntah trus mkn.. bolela brthn bbrp jam kesan tahan mual muntah tu.

Klau sy kena try n error. Kna cri mkanan yg kurang bau. Sbb sy alah dgn bau msakan, kdg2 bau kipas pn xleh. Pgi lps je buka mata kna stndby dah bskut ke ape kt tepi katil. Tp klau dia nak muntah, dia muntah jgk 😢 awk kna try n error mknan yg bleh dimkan jgn x mkn terus sian bby awk. Nnti msuk tm2 slow dia hilang sndiri.

masa mengandung 3 bln dlu.. mcm awak jugak.. mkn ja muntah.. tido ja sehari tk keluar bilik.. masa tu tinggal dgn mertua.. call fmly suruh dtg ambik.. masa otw blik rumah fmly tk mintah ya.. mcm kena cubit ambil buang alahan tu.. baru tahu yg sy alahan dengan suami🤣.. skrg babay dh keluar.. baby dh 3 bln

1y ago

saya dh 15 mngu still muntah smpi xlalu mkn...last2 kena msuk ward....masuk air....

Setiap orang berbeza2 sis. Jadi macam komen kat atas tu, sis kena try and error ya. Kami doakan sis kuat untuk fasa alahan ni. Insya Allah semua dipermudahkan. Tapi jangan lupa minum air. Makan lah apa2 yg sis selera. 😊

sya kalau terasa nak muntah, terus mkn gula² getah. sangat membantu.. bila dah lega terus sy cpt² mkn roti atau biskut supaya perut x kosong. kita kne kuatkan mental fizikal untuk tahan muntah, kesian baby..

kalau sya masa fasa alahan dulu memang smua tak masuk tpi sya cari buah alhamdulillah kalau buah masuk.makan lain pun makan juga paksa makan😅just fikir demi baby dalam perut n kuat kan semangt💪

Sy alahan dr usia kandungan 2minggu smpai lah 5bulan..memang perit,semua xleh nk telan..mkn salah,x mkn pn salah…usia kandungan 7bln bru ade selera betul2..