Bayi kuat terkejut ketika tidur

Selain bendung bayi.. ada cara lain tak bagi bayi tak terkejut2 semasa tidur... Bayi baru 1bulan 5hari.. Tapi tak suka di bendung...

8 Balas

Sis kena try jugak bedung. Baby saya pun x suka di bedung. Masa newborn lagilah bedung berapa kali je. Tapi sbb kesian terkejut2 so nak tanak saya bedung je time nak sleep. And alhamdulillah now baby dah 1month 8days dah kurang terkejut and saya bedung time nak sleep kan dia kat swing if tidur dngn saya kat katil saya x bedung pun. Sbb masa newborn tu saya biasakan bedung time tidur. Sekarang baby dah kurang terkejut. So senang x perlu bedung everytime.tips lain saya xtau lah sis boleh search kat tiktok banyak tips2 or sis bedung baby kemas2. Sebab sometime baby ni ada yg cerewet sikit bedung tu nak kena betul2 kemas.

Saya pun anak kdg merengek kalau bedung, tapi hsbnd n mak jenis bdung jugak, lepas bedung tu try tepuk2 dia. Atau letak bantal kiri kanan msa tidur. Anak saya lagi la, kdg dia merengek tak nak bedung, suami n mak saya, akan peluk dia sekejap, peluk rapat di dada, bila dah tidur baru la bedung dia, Insyallah tidur lena tak terkejut.

anak i pun camtu sis, kena bedung baru okay. dia tak biasa lagi dengan keadaan luar, 9 bulan dalam rahim dia rasa selamattt, kalini keluar dia rasa asing sikit. itu doctor kata startle reflex. normal

Kadang baby kena bendung ketat sikit baru behave.. ataupun letak kain berat sikit atas baby tapi jgn berat sgt. Boleh untuk kurangkan terkejut tapi yang nak yang lebih effective bendung la

boleh je bedung, cuma kena ketat sikit. mcm bby sy, dlu ingtkn xsuka bedung..sekali mak sy bedung ketat, elok pulak. klu xbedung susah utk bby tidur.

boleh letak bantal kecik dekat badan dia bila tidur. baby saya pon macam tu bila letak bantal dah kurang terkejut

Boleh try letak bantal kacang atas badan baby. Kurang skit terkejut. Ada jual kt shoppee

Sy miringkan bby ms tdr. dan ltk kain atas perut. kurang dah tkjut