Detail scan

Sekarang dah 25weeks. Bila sesuai boleh buat detail scan? Penting tak buat detail scan? Sbb saya ni jenis yg cepat overthinking. Risau je kalau nanti ada apa2 ke. Dah banyak kali dah terfikir nak buat ke tak detail scan ni. Nak sedapkan hati dalam masa yg sama saya risau mental saya tak kuat. Tapi hati saya kuat yg mengatakan semua okay2 je. Tapi tu lah, selalu fikir bukan2. Banyak kali minta maaf kat baby sbb selalu fikir bukan2. Maybe sbb selalu duduk rumah sorang2. Time suami balik kerja je kita sembang dgn dia. Alhamdulillah dia pon faham keadaan saya dan selalu tenangkan saya. Tiba2 jadi sesi luahan perasaan plak. Maaf ye. #ingintahu #firstmom

7 Balas

Mcm sy, high risk pregnancy. Jadi mmg KK suruh buat detail scan 20w-24w. Sy baru je lepas buat detail scan at 21w, alhamdulillah baby okay, organ2 semua nampak & normal, siap dpt tahu gender jugak. Ada certain klinik accept je buat detail scan 25w, sis kena cari and call for appointment. In shaa Allah sis, doa je baik2, selalu positive thinking ye sis ☺️

detail scan boleh buat dari 20-26w. saya buat 2 kali masa 21w dan 23w alhamdulillah baby ok. normal je utk awak fikir bukan2 tapi kalau boleh elakkan utk kesihatan mental awak dan slalu fikir yg tuhan ni baik. selagi history family awak takde apa2 masalah genetik, insya Allah baby awak sihat2 aje.

Boleh buat sekarang sis, saya buat detail scan masa 20 weeks. boleh nampak organ baby semua and doctor detect ada echogenic foci dekat jantung baby which kena monitor lah. at least kita dapat tahu and usaha juga untuk kesihatan baby kan. jangan risau sis, insyalah berbaloi sgt detail scan

3w ago

betul doktor KK akan monitor ikut scan seterusnya je. insyallah doa semoga baby kita semua sihat-sihat ☺️

tgk pd klinik, better call dan tanya. ada 18w-24w, ada 20w-25w, and detail scan ni usually by appointment, no walk in. sy dua2 ank xdan buat detail scan sbb kekangan masa. alhamdulillah kedua2nya sihat.

cantik buat detail scan masa 18w-24w. tapi ada je klinik yg buat detail scan sampai 25w. better buat utk tahu keadaan kesihatan baby. fikir positif je. insha'Allah semua baik²

Better buat details scan awal2. Lebih accurate la org kata. Sy baru buat minggu lepas dkt sonobee. Murah je.. Dlm 88rm mcm tu sbb tgh offer.

sama mcm saya ..