Boleh share makanan naikkan hb? Makin drop skrg ni masuk 3rd trimester.

Sekarang 10.4 doktor ckp da mild anaemia. Hari-hari makan je zincofer sebelum tidur dgn jus oren. Almost every day, minum je susu blend dgn kurma. Kdg2 makan pati buah delima jgk. Tapi coffee still minum la kdg2 sehari sekali max. Susah nk tinggal. Hehe. #firstbaby #firsttimemom #firstmom #firstpreganancy

9 Balas

Kalau boleh elakkan minuman berkafein. Ia menggangu penyerapan zat besi. Kalau nak minum jugak gapkan 2 jam sebelum atau 2 jam selepas pengambilan ubat iron (zincofer). Selain itu, lebihkan pengambilan protein dalam diet pemakanan contoh ayam, daging, ikan, telur. Makan kekacang, yogurt, minum susu, sayuran hijau (bayam, brokoli,, sawi, etc). Harap membantu

sy dr awl kandungan hb dr 11 ,next cekup jd 10,smpai la trimister kedua cekup jd 9.5 ...dr awl mkn obimin je,,,,bila 9.5 dr suruh tkr vit iberet, alhamdullilah next cekup tu hb jd 11 semula.so skrg mmg mkn iberet je..tp nk mkn tu kne tnye dr dlu ☺️

saya selalu skip jugak makan zincofer sbb lupa . tapi hb selalu 12.8/12.7/12.6 . saya selalu amalkan makan sup bayam hijau tumis dgn bawang putih kurangkan garam dan perasa . alhamdulillah hb okay

Saya sebelum ni hb 10.5, doktor pesan cuba set time bangun 12 tgh malam utk makan zincofer. Alhamdulillah, checkup baru ni naik 11.7. Coffee/teh saya minum bila betul2 teringin sangat je

jambu batu, kerang, hati ayam, bayam boleh naikkan hb. and kena stop pengambilan caffein sbb dia mengganggu penyerapan zat besi

sy makan kapsul minyak kelapa dara, alhamdulillah hb naik dri 11. ke 12.4

saya minum susu calla milk,ahamdulillah hb saya naik dari 9.9 ke 11.3

sy mkn supplemnt jus mamariam ... dlm sbln dri 10.4 naik 11.6

minum susu calla milk..inshaallah hb naik☺️