Air selusuh : Yes or No

Sejujurnya I minum air selusuh bila start rasa comtraction, tu pon sebab mak mertua suruh. Ikutkan tak tahu pon air selusuh tu apa. And tak tahulah betul ke tak, tapi based on my experience, bila dah minum tu contraction jadi makin teruk. Every 10 minutes die datang, and sakit tu ya ampun, tak tahulah. Bila pergi hospital nurse semua marah kata kenapa minum? Tak boleh minum katanya, itu sebab contraction teruk but bukaan takde lagi. So bermalam lah di hospital dengan kesakitan yang teramat. Admit hospital 3am time tu baru 2cm, sampai lah ke esok pagi, 11am baru bukak 7cm but baby dah nak keluar sangat, kepala betul dah dekat bawah, jadinya diteran and kena potong di bawah itu. Ya Allah, pengalaman contraction tu memang tak boleh dilupakan, memang tak dapat tido pon...

2 Balas

Mmg tk elok pun minum selagi tk ada bukaan, kalau nasib tk baik baby dh stress sampai berak kt dalam. Ada potensi baby lahir stillbirth tk memasal. Pihak hospital mmg larang ibu-ibu minum air selusuh masa nk bersalin, ni semua adat org kita je. Dan yup mmg akan buat contraction double triple lebih sakit. Orang kata selamat nk minum pun bila dah ada bukaan 3-4 cm, tp klu saya, saya mmg say no to air selusuh.

Saya memang xminum air selusuh. Biar natural jek bukaan n contraction tu. Sambil layan contraction sambil exercise jalan itik utk bukaan.

3y ago

Kannn! Memang sakit betul! Pengajaran lah tu! Kalau tak disuruh memang tak tahu pon, tak buat kang rasa bersalah berdosa sebab tak dengar cakap, tapi ended up rasa bersalah dekat diri sendiri. Adoiii !