Baby kuning

Sejujurnya anak dh 26hri . Last 23hri kuning tiba2 naik balik sikit2 smpai dh amek drah . Orang lain ade pengalaman yg sama ke . Sy dh cuba mcm2 petua . . Kdg xsdp hti jugak tp ape kan daya sy berserah pd Allah sbb sy dh usaha . Mkn smpai skrg sy pntg . #firstmom #firstbaby

4 Balas

Anak saya 2 bulan baru turun kuning. Try petua apa pun mmg takde beza. Dah ambil darah sampai 3 tube, dah ambil air kencing. Tapi bacaan semua normal. So dr conclude mungkin physiology jaundice ataupun breastmilk jaundice. Jenis lambat turun. Asalkan berat baby naik, so takde yg perlu risau sgt. Kerapkan je lagi menyusu

2y ago

Terima kasih untuk respon nya . .

Anak saya alhamdulillah kuning mudah turun. 4x je pegi kk. Saya taktahu tips saya ni sesuai untuk baby puan ataupun tak tapi apa yang saya buat, tidur dengan lampu kalimantan tu, lepastu banyakkan makan sawi, mandikan dengan air nuraz, kerap susukan baby gap kalau boleh 1-2jam sekali. Cuba la try yaa 🫶🏻

2y ago

Takpe awak, jangan risau ya. Lambat laun turun jugak kuning tu. Awak jangan stress stress taw, masa pantang kena jaga emosi. Apa apapun, semoga anak awak cepat turun kuning dia aminn

Anak saya pula dah masuk 37hari kuning harini 🥲 Segala macam petua tak jalan pun. Bagi saya skg ni yg mujarab susu badan kita je la dan pastikan dia berak. awak positif je ok , keep on menyusu baby setiap 1/2 jam. Anak awak kuat tidur tak ? Bacaan kuning berapa ?

2y ago

Hmm tu la , nanti awak update la bila anak awak dah pulih dari kuning. Sama sama mendoakan semoga anak kita cpt sehat. Saya pun dah tak tahan sebenarnya 😭 39hari tu ya Allah lama betul. Kalau habis pantang pun tak hilang hilang lagi mmg terganggu betul rasa hmmm.

anak saya pun kuning dah 35 hari, macam² cuba dah ambik darah test semua doctor kata normal.. pada muka dan badan masih ada kuning.. doc kata mungkin disebabkn susu badan atau susu formula sebab tu lambat turun sikit..

2y ago

Ye wakk . Sy pon smpai skrg jamu xsentuh . Semua mkn jaga lg . Jgn risau2 . Kite ibu2 yg kuat .