Stress Sebab Hilang Selera Makan!

Sejak2 dah 8 minggu pregnant, susah sangat nk terima makan nasi.. Kenapa yee?? Sampai xtahu nak makan ape dah.. Suami jer yg selera nk makan & mengidam.. Mcm die pulak yg pregnant.. Kita ni roti jer yg boleh makan buat masani.. 😌Kadang2 bau org memasak pon rasa mual & nak muntah.. Tapi tahan jer sampai pening kepala dibuatnya.. Hmmm.. Ada suggestion tak? Risau baby xde khasiat.. #firstmom #ingintahu

4 Balas

hi sis,,sy pun mcm sis juga,,ada masa x boleh nk telan nasi,,x boleh bau itu ini,,tp sy cuba tahan laa,,klu btul2 dah x tahan,,sy sapu minyak angin kat hidung..yg c en.husby pula mengidam itu ini,,selera mkn ampun,,b'tambah2..😅..tp klu sy laa kn sis,,sbb sy before pregnant pun mmg dah ada gastrik,,so sy try utk mkn apa2 jerr asal perut x kosong,,klu btul2 x dpt nak telan nasi,,sy try cari benda lain utk dimakan,,mcm buah,,kekacang,,biskut,,roti..sy pelbagaikan,,spy sy x boring..😊

2y ago

Hahahhaha .. Kann! Kadang2 makan fastfood kadang2 makan sampingan jer asalkan xpedih perot.. Hmmm

saya dari week 6 sampai week 10.. sekarang ni.. tak makan nasi.. rasa nak muntah.. jadinya.. saya makan biskut oat.. nestum.. buah jambu.. nak ganti kan nasi.. doc ada ckp.. nasi ni carbohydrate jadi tukar dengan makanan lain yg ada carbohydrate.. tapi kalau saya.. roti pon tak leh nk masuk 😂

Awal2 mmg gitu, bau nasik tgh masak mmg rasa nk kembang tekak.. boleh cuba gantikan makan buah, nk hilang kembang tekak makan buah yg masam sedikit.. jgn masam sgt nnt sakit perut.. spaghetti ke, tomyum ke.. agak membantu sbb sy pun di fasa tu skrg.. janji jangan biarkan perut kosong ye ibu

2y ago

Ok thanks taw... Heheehehe.. Maklumlaa first time & semoga awk dgn baby pon sihat.. InsyaAllah

Puan mungkin boleh try fruit smoothie yang mengenyangkan, try tengok resipi dalam app ni. Macam saya suka avocado smoothie, sedap hehe 😋

2y ago

Thanksss sbb balas & bagi nasihat..