Berat anak umur 7 bulan naik 200g je.

Sejak anak aktif ni berat naik sikit, sebelum ni naik sikit pun dlm 400g-500g sebulan. Kali ni sikit sgt 200g je.. Dah bagi anak makan cuma kdg2 tu tak dan buat makanan dia bagi nestum.. Tapi tak selalu.. Baru2 ni baru ada bagi pisang, pastu nak bagi ubi keledek pula sbb org kata boleh naik berat.. Mula2 dulu sy masakkan dia bubur nasi guna beras sumo .. Menyusu tak sekerap mcm sebelum boleh makan tapi sekali menyusu habis sebotol 3oz. Sebelum ni saya bagi 3.5oz tapi sejak dah boleh makan ni jrg2 dia nak habis kan sebotol, mesti tinggal stgh oz, pastu sy pun turun kan setgh oz jadi 3oz je, nampak dia okay. Mana silap saya ye.. Sy perlu pam susu mlm2 yg byk hindmilk pula ke atau sy perlu bagi makanan yg lain yg boleh tambah berat dia.. #firstmom #firstbaby

1 Balas

Ada sstgh baby bila dah mula makan, dia kurang minum susu mungkin sebab dah kenyang. Boleh cuba beri complete meals. (Carbs + Protein + Fiber) Cth: Bubur + Ayam + Sayur hijau.

1y ago

Baik nanti sy cuba. Sbb sebelum ni cuma bagi dia puri & bubur nasi bercampur dgn sayur. Protein saya tak perkenalkan lagi. Start 7 bulan ni sy try.