Bersama dgn suami...

Segan sye nk share tpi tu la, sye dh nk msok 8bln dan tak berani utk bersama dgn suami..bila cuba melakukannya, sye jdi cramp dan sakit (jdi tak masuk abis).. so sye stop..tpi keadaan mcm trdesak sbb sye tkot nnti beranak, alat sulit akan trkoyak jika saya tak berlatih dgn urutan vagina atau tdk bersama dgn suami..Boleh tak ibu2 tlg keadaan sye ni??#pleasehelp#firstbaby #bantusharing

9 Balas

hampir² nk bersalin digalakkn untuk kerapkn bersama.. tmbh lg anak sulong.. anak sulung kita masih blm ada jln & bukaan lg jd doktor akan gunting di bawah tu.. x apa jgn takut awak kuatkn semangat setmind untuk bersemangat lahirkn anak awak nt.. koyak tu biasalah bg ibu² yg bersalin normal sy ritu bersalin sulong mmang bnyk besar terkoyak tmbh lg part kena gunting.. mmang bnyk kena jahit ritu 😅 tp bila dlm pntg klau awak bersalin normal nk buat apa² sentiasa kepit kaki walaupun tidur sklipun.. kepit kaki sampai luka betul² sembuh😊

Untuk elakkan koyak masa bersalin nanti jangan angkat punggung masa push. Sebab kalau buat perineum massage pun kalau punggung angkat boleh koyak jugak masa bersalin nanti. Bersama dengan suami digalakkan masa akhir pregnancy sebab untuk mempercepatkan bukaan rahim je. Air mani suami jadi natural induce untuk datangkan contraction. In sha Allah semoga urusan bersalin mommy dipermudahkan. Tak apa jangan risau kalau tak mampu buat dua ni. Sebab kalau buat & salah teknik push pun boleh sebabkan koyak. Jangan risau ya doa banyakbanyak.

Anak pertama kerap bersama walaupun tak selesa dgn posisi yg selamat sbbnye anak lelaki.. kini anak kedua perumpuan kerap sakit jd tak berani pula nak bersama..suami jenis paham alhamdulillah. Jd tunggu ajelah lepas pantang 3 bulan nanti. Urutan vagina tak berani pulak sbb celah kangkang sakit dan kdg sakit kat faraj sbb baby dah menghala ke bawah..tawakal aje cuba berjalan dan squat..itu pun skrg tak larat dah

Nak tlg mcm mana, part apa? Kalau part psl urutan tu, kerapkan kegel setiap hari. At least 30 kali sehari. Urut perineum tu slow2 urut luaran dulu, nanti dah hujung2 urut bhgn dlm pula.

Mungkin position puan tk sesuai, cuba try style d*ggy. InshaAllah kurang sakit dan cramp tu. Kesian la kan husb tk dpt pula lama nnti nak pantang lgi 😅

cuba lain posisi. maybe posisi ses cuba tak sesuai tu sbb rasa cramp or sakit. kena rajin main spaya bukaan cpt buka. semoga dipermudahkan ses

Orang kata hujung hujung cmtu digalakkan bersama supaya bantu cpt buka laluan 😂

kalau dah hujung2 mmg digalakkan bersama

Nak bersalin lebih mudah😀👍🏻