1st Mummy, Mummy Down

Sbbkn sya lmbt ada susu badan, slps brsalin sya xdpt terus susu kn my baby newborn. Slps beberapa hari bru ada susu. Sya cuba susu kn baby ke susu sya(latihan dr hari ke 4 smpai skrg) tapi baby kn tolak dan mengamuk smpai hari ni dh hari ke 22 tp msh blm brjaya susukn badan. Sya trpksa pom tp trpksa brjadual, Sya rasa sedih dan risau nti baby kurg dpt nutrisi susu ibu sepenuhnya :'-( #bantusharing #firstbaby #pleasehelp

2 Balas

Sy bru berpantang hari ke 9, mula2 mmg bby reject puting kita sbb dri day 1 bg botol(susu xkeluar)masuk hari ke3 jdi bengkak susu. Sakit dia kalah sakit bersalin 😭 memang mengurut, tuam tuala panas&tungku nk bg reda.jenoh pump nak keluarkan susu.. bby dh sedap sedut puting botol tu sis,sbb keluar laju je xperlu usaha terok2.. kalo puting ibu kena sedut kuat kena usaha kuat 😅 dia jdi malas, tu dia reject puting ibu..tapi sis jgn putus asa,sis offer je kat bby puting sis..dia nangis pn offer jugak.tapi jgn paksa sgt.. sis kena stop botol,bg guna sudu or syringe. Kalo xstop botol nt dia lg confuse puting sis ngan puting botol.. bby sy Alhamdulillah day 5 dh start menyusu direct,botol mmg sy stop terus.. xpn sis google mcm mna nk kendali bby confuse puting..harap dapat membantu sis 😊

try pump masa baby tidur. makanan minum kena cukup dear baru susu ada. takboleh berlapar. tapi tengok juga baby, takut dia dehydrated, kesian