Tempat Menjaga ibu dan bayi

Saya umur 23 sedang pregnant 21weeks belum berkahwin. Masa awal mmg fikir 100% nak serah je baby dekat keluarga angkat sebb buntu. Alhamdulilllah, lama2 lepas tanya soalan dekat sini dan doa, saya rasa nak melahirkan dan jaga baby ni tapi tanpa pengetahuan keluarga. Soalan saya , ada ke kat sini yang tahu trusted tempat perlindungan atau siapa2 ( area pahang , negeri lain pun boleh) yang boleh tolong tanggung dan jaga kami berdua macam family sendiri? Bukannya ambil baby secara anak angkat yg sah yg boleh menyukarkan saya untuk membawa pulang baby. Saya ada tengok kat baitus solehah, tapi antara syarat tak boleh bawa hp, saya taknak mak saya risau 6 bulan menghilang. InsyaAllah bila dah stable and baby pun dah besar sikit, I’ll bring he to my family home. Doakan ada yg bermurah hati untuk bantu dan bukan scammer ya, terima kasih. #advicepls #ingintahu #bantusharing #worryingmom

1 Balas

Alhamdulillah awak. Awak buat keputusan yg bagus untuk menjaga anak sendiri. Pada pendapat sy, apa2 pun lebih baik la bgtau keluarga sendiri / awak ada adik beradik yg lain, boleh bgtau mereka. Nk bersalin nie, mcm kita berjihad, antara hidup @ mati. Walaupun kandungan kita semua okay, tp masa proses bersalin kita x pasti lg mcm mn. Sy doakan awak proses bersalin senang dan minta dijauhkan dr apa2 risiko. Lebih baik inform pada ibu bapa. Awak pun masih ada masa lg. Pada zaman skarang, hati2 la pada org sekeliling. Jgn terlalu percayakan sesiapa. Mgkn akan ada strangers yg sanggup tolong tanggung dan jaga awak berdua lepas bersalin nnt, tp awak x tahu hati die mcm mn. Mgkn die berckp sanggup jaga, tp mgkn akan masa dtg die menuntut hak die masa die jaga awak dan baby. U should understand what i mean. Nothing is free in this world anymore. U have to pay for the price. Worse case, masa awak tgh rehat tido, die bwk lari baby awak, mcm mn. Lgpun awak masih muda tau, hati2 la. Kebanyakkan akan ambik kesempatan pd diri kita. Kalau family kita, x kn sanggup buat apa2 pd kita / baby kita. Kalau betul perlukan perlindungan, pergi la NGO/ tempat yg betul dipercayai. Semoga awak berjumpa dgn org yg betul2 hati suci bersih untuk jaga awak dan baby tanpa mengharapkan apa2. Just my last advice, go meet ur family n tell them the truth. ❤️

2y ago

Awak masih bersama dgn si ayah baby ke? Adakah die mahu bertanggungjawab sepenuhnye ke atas baby selepas baby lahir? Adakah awak berdua ada plan untuk berkahwin selepas bersalin? Kalau jawapannye 'TIDAK' better move on n bgtau family awak sahaja. Family marah mcm mn pun, mereka x kn sanggup buang kita. Kalau jawapan 'YES'. Bincang dgn si ayah baby dan awak berdua patut berjumpa kedua belah family.