Bila saya patot scan awal kehamilan?

Saya try pregnancy test positif, patot ke saya pegi klinik scan terus atau tggu beberapa mggu dulu bru pegi scan kat klinik? Sbb ade org kate tggu dulu beberapa mggu, tp ade org kate pegi scan tgk btl ke tk😅🤔

5 Balas

saya cuma nak bagitau..sy first time pregnant..masa awal2 banyak yang Komen suruh tunggu 7 ke 8 minggu atau dua minggu Dari tau kita positif. tapi sebabkan mak saya nurse dia suruh saya pergi awal.awal2 saya pergi ke klinik Ibu anak Dan nurse minta saya bagi no Telefon untuk dia bagi appointment Dan dia Tanya bila last first day period Dan dia suruh pergi klinik pesakit luar untuk pengesahan kehamilan Dan nanti dia call bagi tarikh.dah settle ujian Dan alhamdullilah positif lepas tu dapat call appointment ibu Dan anak..Jadi pendapat saya pergi je klinik kerajaan buat pe membazir g byar buat scan..

2y ago

utk tempat saya.pergi.klinik pesakit luar dulu untuk buat pengesahan kehamilan..cakap nak buat pengesahan kehamilan..nanti kena buat urin test tu klau positif ada la surat kluar Dari lab..surat lab tu bawa bersama dengan Salinan ic kita Dan pasangan Dan Salinan sijil nikah.tapi pada saya elok pergi klinik Ibu anak dulu untuk Tanya pe perlu buat sebab takut lain klinik lain caranya..sebab saya masa nurse klinik Ibu anak call untuk datang appointment dia minta saya puasa utk ambik darah danbuat test HIV sekali..cadangan saya pergi buat test dekat klinik pesakit luar untuk pengesahan kemudian bawa pergi klinik Ibu Dan anak..dekat test lab tadi dia ada tulis berapa minggu dah kandungan kita nanti nurse tu akan bagi appointment Dari rujukan test lab

saya lepas tau positif terus pergi scan, bukan tak menyabar tapi dr kata bagus utk check mengandung luar/dalam rahim..

2y ago

*sblm pandemik covid. Masa 2017 gitu.

Saya 6 weeks dah pegi scan. Nampak kantung je. Boleh je scan awal 6weeks keatas. Tp bazir duit skit la. Hihi.

2y ago

samaa , saya 6week baru je pergi scan tadi , nampak kantung , scan awal sebab doctor kataa selalu test air kencing positif , tapi takut bila scan kantung takdee.. alhamdulillah confirm mengandung

Saya pun sama. Saya baru check 4minggu. Saya tak tau kena pergi klinik atau tunggu 7-8 minggu dulu hmm

2y ago

Kan 😅 haha tp rasa tk sabar jugak nk scan nk tgk baby 🥹

tunggu lgi 2 minggu pi scan