Family Insurance

Saya tiada pengalaman langsung berkenaan family insurance ini.. Boleh sis share tak kebaikan dan keburukan jika ambil family insurance ini? Boleh share tak family insurance mana yang boleh dipercayai di Malaysia ni.. #1stimemom #firstbaby

3 Balas

Personal insurance saya adalah Prudential, sama dengan suami dan anak. Saya ambik anak punya insurance semasa saya mengandung dia trimester kedua. Saya memang start awal sebab saya fikir kalau ada apa apa terjadi, at least insurance dah cover anak saya right after dia dilahirkan. Dan betul jangkaan saya selepas 1 tahun anak dilahirkan dia kerap sangat masuk hospital sebab demam panas mencecah 40! Duduk dekat hospital 4 hari kena drip, tapi saya tak keluarkan duit bayar treatment pun. Cuma kena bayar downpayment dulu (saya pergi private) tapi dia pulangkan balik duit dalam masa seminggu. Kelebihan dia adalah awak akan dapat coverage kalau ada case emergency. Boleh pergi mana mana private hospital. Kekurangan dia, depends pada jenis insurance dan nilai awak ambik. Mungkin mahal sikit nak bayar bulanan. Sini ada senarai yang dapat membantu https://my.theasianparent.com/insurans-anak

3y ago

Pengurusan ketika di hospital bagi saya tak leceh pun. Saya pergi KPJ, dekat counter cakap nak admit anak, dia minta bayar downpayment dan nombor insurance. Lepas tu tunggu sebentar, dia check anak. Then terus bawa ke bilik. Then terus check in semua (stay bilik mengikut coverage insurance). Then bila nak check out, pergi dekat counter level cakap nak check out. Nanti dia process insurance, lepas dah siap dia kasi surat. Then boleh balik. Simpan surat tu. Then tunjuk agent bila dia minta

Saya pun sama cam orang Di atas. Amek mase baby around 10 weeks dalam perut. Saya pun risau kalau pape jadi, so amek awal. True enough, my baby got jaundice for almost a month. Prudential paid RM1000 one time off to me. He had his fever, but then I don’t have to pay single cents for it. I feel the brightest decision ever of buying an insurance while he a fetus.

3y ago

Pru-my child

klu nk mengetahui lanjut ttg insurance, family or sendirian boleh hubungi saya 0123961096

3y ago

tokio marine. I can advise you further on this.