Period slps bersalin

Saya terbaca pasal period akan lambat sgt slps bersalin jika ibu fully BF. Fully Bf mmg membuatkan ibu sakit2 badan dan perlukan urutan. Just nk tnye, ade tak ibu2 mempunyai masalah seperti saya? anyway sye dah Bby 5bln.#pleasehelp #ingintahu #firstbaby

2 Balas

Tidak bg saya yg fully bf. Dan saya ambil pil perancang drpd KK. (Saya tanya nurse yg saya nak perancang yg tak ganggu kitaran. haid). Period saya dtg sebulan selepas nifas dgn spotting shj selama 3 bulan. Lepas tu darah haid mcm biasa. Bulan ke 6 bersalin, haid dan istihadoh sbb anak dh mula makan. Lepas tu tukar pil lain, dan sekarang 9 bulan slps bersalin, kitaran haid saya normal juga. Saya tak alami sakit-sakit badan. Puan amalkan postur/posisi yg betul semasa menyusu. Amalkan pemakanan dan gaya hidup sihat. Elakkan stress. Minum air kosong secukupnya. Cuma saya alami unintended loss weight slps bersalin. Awalnya doktor kata sebab penyusuan susu ibu. Slps buat ujian darah yg details, result semua ok. Doktor suspek saya diabetis. Setelah 2 kali buat OGTT, saya kategori pre diabetis. Unintended loss weight tu slh satu simptom pre diabetis. Memang struggling jaga waktu makan semasa dlm fasa penyusuan susu ibu ni. Makan tak ikut waktu. Lapar dll. Hadapi je lah ujian dlm fasa ini dgn redha, sabar n kesyukuran. Happy breastfeeding, uols 🤱💕

ye Same,lepas bersalin period 2kali,tu pun berterabur..st merancang pki pil noriday. ni dah 3buln xdtg period..cek upt negative. tapi badan MMG sakit² MCM nk period .bisa2 .sengal2..mood pun swingg sbb xperiod .🥲