Nak tnya, saya baru mengandung anak first

Saya 🤰🏼tak psti minggu ke berapa hri tu Dr tu cakp saya dah 4 minggu tpi saya bru je 1 buln lebih kawin huhu.. dan skrg Dr suruh gi cek bile dh smpai 8weeks .. tapi perot saya ni kadang rasa sakit2 bawah rahim.. pendpat semua mcm mne ye.. ptt tunggu smpai bln 1 atau blh ke gi cek awal.. saya jnis aktif sikit + rsa ragu2 plak ngn Dr tu huhu #pleasehelp #ingintahu

7 Balas

just sekadar info for new mom: 1. cara kiraan dah berapa minggu pregnant tu. doktor akan tanya bila last period kan. so, kena inform tarikh kita 1st day dtg period. utk sis, logic je usia kandungan tu. even situasinya yg mcm ni 👇 sebelum kahwin atau time kahwin tengah period. selepas habis period bersama suami. check upt positif. *cara kiraan berapa minggu tetap doktor ambil tarikh yg kita period sebelum/time awal kahwin tu. sbb tu kdg ada org usia kandungan tu lebih dari atau lebih kurang je dengan tempoh usia perkahwinan. xpelik ya. 2. buku pink (buku mengandung) dah boleh buka sebelum usia kandungan 12minggu. call kkia berdekatan untuk book appointment nak daftar (boleh google no) nnt diorg bagi tarikh. even nak walk in pon make sure item semua kena bawa ya. item yg kena bawa time daftar; bil elektrik rumah, sijil/kad nikah, ic sis & husband. rujuk sini untuk info lain 👇 https://www.google.com/amp/s/my.theasianparent.com/klinik-kesihatan-ibu-dan-anak-buku-merah/amp 3. ada rasa sakit bhg bawah ke apa walk in emergency hosp/klinik pakar sakit puan berdekatan. xperlu tunggu sampai usia kandungan 8minggu pon. better doktor o&g double check guna scan even tak ada spotting ke bleeding. time ni boleh tanya apa2 soalan yg sis ragu2 sekali. 4. awal kehamilan ni kena cukup rehat, tido, makan minum. xperlu angkat barang yg berat, minta tolong husband ok.

selagi xde spotting/bleeding should be okay. tapi if makin kerap sakit bawah rahim segera ke klinik utk check semula. usia kehamilan awak masih diperingkat awal. if pergi klinik lain dn doctor ada scan dn inform awak belom nmpk pape lg awak jgn stress or terkjot. nak nmpk heartbeat dn janin mmg doctor akan minta kita repeat scan lagi masa usia kandungan kita dah masok 8-9weeks ke atas. kalau boleh elakkan buat kerja berat2. sbb kandungan awak masih fragile.

1y ago

most wc awak. boleh start mkn asid folid. sementara belom buka buku pink

syukurlah bunting pelamin. Sy 2 thn menanti, alhamdulilah merasa juga nikmat mengandung. Diawal pregnancy ni jgn lasak sgt sbb masih proses utk lekat. 1 trimester paling fragile kena jaga. Anything can happen. Jaga diri ya.

1y ago

Masya allah tq akk doakn ye

Puan pergi klinik biasa atau klinik pakar sakit Puan? Boleh je nak pergi. Pergi klinik pakar sakit Puan. Kadang sakit tu sebab proses penempelan. As long as no spotting should be okay.

1y ago

Sama-sama 🌹

Bunting pelamin lah tuh sis . macam saya kahwin 03/09 harituh 21/09 positif hamil dah . hehehee 🤭🤭🤭

1y ago

Hehheheh geng la kite ye hehheh

biasa ny klu d awal prgnant mmg keram rsa krem d bhgian rahim..sebab ny baby membesar 🙂

1y ago

Time jalan pun rasa perlahan2 sbb riso

ada buat UPT x? klu kawin terus mengandung tu rezeki namanya bunting pelamin sis