Salam mommy2 smua.. nak tanya mommies guna krim/minyak apa yg memang berkesan cegah stretch marks?

Saya tahu stretch marks ni pun dipengaruhi oleh genetik juga.. tapi nak tau jgk mommy2 guna apa dan mula dari berapa bulan?#firstbaby #seriusnanya

8 Balas

kalau betul2 jawapan dari doktor, doktor cakap stretch mark tu tak boleh cegah. tu semua sebab hormon & genetic, sesetengah org genetik mmg takde stretch mark kalau pregnant. krim2 yg ada kat pasaran only helps in easing the itchiness & bukan utk cegah stretch mark. bercakap dr pengalaman sendiri, sy sblm pregnant mmg dh guna bio oil & cocoa butter tu, masuk je 3rd trimester mmg akan ada streth mark sbb family saya mmg ada stretch mark. cumanya kalau pakai krim tu dia tak gatal sgt la sbb dia melembapkan.

1y ago

ooh faham2.. tq sis

Boleh guna bio oil, tea tree oil, cocoa butter. Tapi kalau ada rasa gatal2 kat bahagian perut, jangan garu2. Boleh jadi stretch mark juga. Sekadar gosok2 je. Sapu minyak. Boleh guna awal dah. Sejak pregnancy pun boleh. Sebab nak hilang pun take time juga. Make sure bahan tu tak bahaya pada baby lah. Sama ada dalam fasa hamil or dah bersalin / nyusu

stretchmark ni ikot rezeki sis. ada org xsapu losyen xda stretchmark. ada org sapu dari awal pon naik stretchmark. tp xsalah kalau nak usaha. sy guna cocoa butter cream. tujuan utama nk hilangkan gatal perut je masa 3months.. Alhamdulillah stretchmark xda

Sy pkai cocoa butter pun sme jgk. Jd sy treat stretch mark lps bersalin nnt guna tretinoin. Derm recommended sbb sblum ni muka pun sy pkai tretinoin sblum pregnant.

1y ago

ooh yke.. ok sis tq for the info👍

Palmer cocoa butter. Start tahu pregnant terus pakai. Alhamdulillah takde stretch mark hehe

1y ago

waah alhamdulillah sis.. nnti nak try guna

sy pakai minyak kelapa dara, alhamdulillah

i letak minyak zaitun je. sapu2..

cocoa butter