Hb low atau hypoglycemia?

Saya skrg 10 weeks, sblm jmpa doc buka buku pink, ada hari tu sy brkfast cereal dan milo jam 8 pagi, jam 11 tu sy da rasa shaking sikit, sy keluar cri mknn , dlm kreta tiba² rasa seram sejuk lepastu berpeluh banyak sgt pdhal kreta aircond, smpai basah sgt baju + shaking, rasa nk pitam, nafas laju cemas pandangan kabur gelap.. tp dlm setengah jam ja dia ok, lepastu rasa penaaatttt sangat n mengantuk .. da makan bru ada tenaga sikit .. tu tanda apa ya? ada x mommy pernah alami mcmtu? sy da buka buku pink, hb low sikit 10 cmtu , tp minum air gula 16hb ni .. ada tanda diabetes x ? risau laa 😔#pleasehelp #firsttimemom

2 Balas

nurse sy pesan breakfast takboleh ambik milo, horlick, tea, cafffeine or produk tenusu sebab boleh menghalan penyerapan nutrien. sebab tu awak makan cereal pun badan shaking ibarat mcm awak belom makan apa apa. milo tu dah halang penyerapan nutrien cereal dari masuk ke dalam badan. Seeloknya breakfast air suam atau original juice buah tanpa tambahan gula. atau gula sikit je.

1y ago

ok baik .. klau mcmtu sy x ambil la milo waktu pagi .. sbb klau minum susu takut kembung pla .. sy cuba makan buah² dgn oat la pla lepasni . tq ntk info awk ☺️

Itu tanda Hypo. saya ada GDM masa preggy, doc & nurse ada terangkan tanda² hypo.. mengigil & berpeluh2 walau sejuk. Tu biasanya gula dlm badan kurang dari 4.0. Doc suggest dkt saya standby gula² manis dlm bag. Klu rasa hypo makan terus gula².. Mmg lama nk bg reda kita punya mengigil tu..

1y ago

ya sy rasa mcmtu. mengigil dan berpeluh teruk walaupun depan kipas angin 🥲sy ada cuba makan gula² terus lepastu ok sikit, tp penat dan mengantuk sgt lepas kena hypo tu .. xtau la nanti minum air gula mcmana , sangkut kot GDM 🥲