Baby Merdeka & Jaundice

Saya selamat bersalin baby merdeka . Due 9/9 tp dia nak keluar awal . Baby jaundice tapi susu badan tak keluar sangat . Susu formula apa yg sesuai untuk newborn yg jaundice. Mohon pendapat ibu semua 😢 #firstmom #seriusnanya

17 Balas

Sme mcm anak sulung sy due awal n prolong jaundice. Mse ank sy dutch baby atau dupro.. tp ikut sesuai baby jgk..cuba la antara tu..atau mcm ank akk sy pulak ank dia serasi dgn lactogen

awak keep je bagi susu badan bila baby dh isap lama ii susu badan akan banyak better jngn bgi susu formula tkut nnti bila susu bdn dh bnyk baby tknak isap susu bdn pula

ya saya dh boleh discharge hari ni tp baby kena tahan sbb tinggi sangat 200 lebih kuningnya . dgn susu tak keluar sangat sampai baby saya hypo 😢doc bg susu fm dulu .

1y ago

cuba picit urut2 breast tu , then keluar susu tarik susu guna syringe ..mula² mmg sakit sengal menyengat org kata nak pecah susu insyallah lepas tu lancar boleh pum or keep direct 2/3jam .

sy pun susu badan kurang dan doc suggest campur susu fm . doc ckp tk kisah susu fm ape pun janji baby berak & kencing selalu untuk turunkan bacaan jaundice

Sy bfod+fm S26, mmg kena topup dgn fm kalau tak kuning payah nak turun sbb susu badan memula tak berapa nak ada. Keep bg rangsangan inshaAllah ada.

Sy pun lepas bersalin 4hari susu badan xklr tpi lepas berurut terus susu klr bnyk smpi basah baju sebab susu badan non stop😅

Puan cuba try enfalac dengan s26. Ramai juga yang suggest.