Peluang untuk VBAC tapi masih ragu-ragu dengan tulang pelvis

Saya sekarang dah 39w, cubaan untuk VBAC anak kedua dan doktor bg overdue sampai 41w max sebelum serah diri sbb xde apa2 risiko. Anak 1st czer, poor progress sebab awalnya kedudukan oblique (senget sikit) tapi doktor cakap dah engage. Tapi dkt LR baby tak dpt juga keluar. Tadi sy baca article doc Imelda katanya pelvis wanita ada pelbagai bentuk yg buatkan certain wanita xdpt juga vbac sbb dilahirkan dgn tulang pelvis yg x izinkan utk baby keluar secara biasa. Sy sampai sekarang tak dpt rasa baby dah engage walaupun stiap kali checkup saya akn tnya.. n doktor n nurse cakap dah engage sebab dulu pon mcm tu la. Saya x dpt rasa lg sakit punggung ke, celah kangkang ke, sakit pinggang ke yg mgkn jd tanda kepala baby engage. Braxton hicks pon manja2 je wlaupun dah dekat due. Sy hari² buat squat, rajin jalan², senam dkt gym ball .. tp yg saya selalu rasa kepala/atau badan dia menolak2 tulang pelvis sy dekat bahagian tepi mcm dia terhalang oleh tulang. Dia tak sakit pon, geli2 je. Ada ibu yg rasa benda yg sama? Apa pendapat anda utk bgtau doktor kerisauan camni? Kredit gambar: fb Dr Imelda #bantusharing

Peluang untuk VBAC tapi masih ragu-ragu dengan tulang pelvis
1 Balas

saya 40w 3d esok last appt kk , lusa dah serah diri 21hb try vbac juga .. anak first tak dapat nak normal sebab fetal distress so kena emergency ceaser .. berharap sangat yang no2 ni nak normal tapi tulah atas rezeki juga kalau dah takda rezeki saya redha jelah .. doakan saya yer dapat merasa normal ..