Normal ke?

Saya pregnant 7 weeks and mengalami sembelit yang teruk. Sakit perut tp tak boleh nak membuang, najis keras. Terpaksa teran sampai berdarah dubur. Tak pernah jadi macam ni sebelum pregnant. Normal ke ni? Saya nak makan ubat sembelit tp takut, kalau pergi klinik doc kasi ubat apa? #bantusharing #seriusnanya #firstimemom

6 Balas

beli buah2 sperti tembikai atau oren. buat jus buah dan minum bersamaan dgn makan berat slagi sis ada sembelit...hisap sisa nasi di jari lepas makan tu, disitu ada bakteria yg baik untk pghadaman ..inshaAllah lancar pghdaman😘 air mineral minum sekuranh2nya 1botol stengah yg besar dari jam 6pagi hngga 6pm..jgn tahan kencing🥰 normal sbb sblm ni xmakan iron tablet kan...makan iron tblet sebiji sehari dn najis keras sdikit itu normal...makan 2 biji, lgi keras..makan 4biji lagi keras ..bgitulah konsep nya...kena bnykkan serat dan buaha2an...

Normal. Masa mengandung ni banyak perubahan berlaku pada sistem badan. Puan boleh cuba lebihkan sayuran/buahan dalam diet. Banyakkan minum air kosong. Kalau masih sembelit, boleh check ubat/vitamin mengandung yang puan makan. Mungkin tak sesuai. Tolong jangan beli/makan ubat yang dibeli sendiri tanpa priskripsi dari Dr. Moga dipermudahkan🌹

Saya jumpa doc sbb mkn buah byk mana pun tk lawas, diberi nonphalac solution. Mmg doc syorkan minum bila perlu, aka bila mmg sembelit teruk sgt. Lepas mkn ubat ni dlm beberapa jam kemudian akan pegi membuang dgn lawas.

hai, saya amalkan makan vitamin shaklee semasa pregnant. sangat sangat lahh membantu, dan baik jugak untuk bayi. skrang saya jual sbb dah rasa effect best dia, kalau nak try boleh whatsapp 0196567886 😊

sy pling tkut nk teran . klu sy rse mcm sembelit , tk blh kluar. ..sy mkn buah bnyk2 ..sy tk kn teran ..tkut teran2 benda lain yg kluar .

Sis, dr sy dulu suggest amik lactulose syrup jenama duphalac sesuai utk ibu mengandung, bole try tnya dr dulu