Pregnant 7 minggu boleh puasa ke?

Saya pregnant 7 minggu+. Saya kadang risau kalau puasa baby cukup dpt nutrisi tak? Saya dgr 1 doktor ckp 1st trimester tak disaran puasa sbb waktu ni baby banyak perlukan nutrisi. Jadi saya risau walaupun badan kita rasa ok puasa, baby boleh mudarat. Mohon siapa ada pengalaman boleh share tak?#ingintahu #bantujawab #SeriusTanya #bantusharing

11 Balas

Saya ada terbaca katanya untuk berpuasa bagi wanita pregnant, pastikan sahur dan berbuka dengan makanan berkhasiat yang secukupnya. Lewatkan sahur, dan minum air 8 gelas dari waktu berbuka sampai ke sahur tu. kalau badan rasa tak larat, jangan paksa diri ye. Masa saya pregnant first child dulu, saya ada ganti puasa dalam trimester 1 juga. Tapi tiap Isnin & Khamis sahaja, waktu tu rasa okay je. Kali ni nak berpuasa 30 hari nervous juga, tapi kita cuba dulu puasa hari pertama tengok macam mana. Kalau risaukan kesihatan diri dan kandungan, jangan paksa diri ye mommies sekalian. Kalau masih perlukan kepastian, boleh dapatkan nasihat doktor.

saya pun pregnant 7 week.. kate ustaz perempuan mengandung perlu juga berpuase kecuali dah tahu diri dia tak sihat dan tahu kandungan akan terjejas bila berpuasa maka x perlu berpuasa tp kene ganti nanti . kalau ibu2 cume was2 takot bby dalam kandungan jadi ape2 nanti xperlu puasa tp kne ganti dan byar fidyah nanti .. Tapi bagi ibu2 hamil sebaiknye niat berpuasa dan bersahur seperti biase dulu . berpuasa mcm biase setakat yang termampu, klau rase dah x boleh tahan dan x larat berbuka la..

Tak disarankan puasa. Sy masa anak 1st dulu masa bulan puasa baru 7 ke 8 Minggu.. Dr tak bagi sy puasa. Ni kali ke 2 pun sy tak puasa. Tak mampu sangat yg no2 ni, tahap lapar tu macam tak makan seharian sampai meleleh air liur, padahal baru ja lepas makan 2jam yg lalu. Apa yg dr sy selalu pesan. Puasa boleh ganti, nyawa anak tak boleh ganti. Kawan sy pun pernah kehilangan anak sebab gagah puasa masa 1st trimester. Ngam2 11minggu keguguran.

sy juga pregnant 7 minggu, ape yg sy buat, jenis makanan kene byk zat, especially protein utk rs kenyang dan full yg lama.. ambil susu segelas, if makan nasi, kurangkan nasi lebihkan lauk2 dan sayur. alhamdulillah tak rs lapar dan masih bertenaga. Susu penting dan juga air rendaman kurma yg dicarik2, rendam semalaman (yg ni sunnah) utk tenaga seharian.

Masa ank 1 sy puasa time kandungan 8w, alhamdulillah dpt puasa sebulan. Alahan muntah pun lepas buka puasa. Sy cakap kat baby sy nak puasa jd jgn muntah2. Skg sy pregnt ke 4, kandugan 8w jgk. Harap2 kali ni pun dpt puasa penuh jgk

Saya nak masuk 8 minggu .. was2 juga takut baby punya kesihatan.. then saya tgok video ustaz wadi anuar cakap kalau risau and was2 kesihatan bayi.. jatuh makruh puasa kita.. tapi susah nak stop risau😭

saya pun baru 9minggu. tak puasa sbb sy dah try sahur subuh td. tp around 11/12tghari sy dah start tk tahan lapar. perut mula mengeras & panas. terus berbuka. mmg tkleh paksa risau kalau jd pape kat baby.

So jawapan kat sini, kalau risau kita better jangan puasa dulu or maybe boleh dapatkan advise doctor. Tapi kena ganti lah nanti. Huhu. Sbb sy pun seram2 lagi nak puasa sebab still awal lagi.

Xtahu nk ckp. Sy bru je keguguran 7weeks6day.. skrg tgh berpantang day 3… nasihat sy, takyah puasa lagi sis.

Saya baru masuk 8 mggu. itulah kita rasa kita ok nak puasa. tapi risau anak.

2mo ago

sy pon risau nak puasa 🥺 smpat puasa 5 hari ja tu pon tak larat dah.. #11minggu5hari