Tidur bayi

Saya nk tanya betul ke baby newborn 0-3 bulan je yg selalu ngis tak tau nk ape, tidur tak teratur? nanti baby dah 4 bulan sy kena jaga baby sorang2 sbb pjj dgn suami , sy jugak sakit pergelangan tangan sejak mengandung 8 bulan lg. Risau kalau keadaan baby masih berterusan macam ni Btw baby sy baru 1 bulan 20 hari. #firstmum

9 Balas

sakit pergelangan tangan? itu simptom Carpal Tunnel. Melibatkan urat saraf bhgn pergelangan tangan. Common terjadi pada ibu hamil. Google lah. Bayi selalu nangis maksud awak selain dari nak susu ke? kalau nangis sbb nak susu tu normal lah sbb bayi 0-3bln menyusu setiap selang 2jam. worse case selang sejam atau setengah jam (fasa growing spurt). Tp boleh jd sbb lain dia menangis cth kembung perut, pampers penuh, terlalu panas atau sejuk

5mo ago

boleh sembuh ke puan sakit tu? sakit tu buat sy stress nk jaga baby sedangkn waktu2 mcm ni sy perlukan kudrat tangan.

Anak saya awal2 lahir tu mmg malam berjaga je tak tido. Mmg mata panda la masa pantang tu. Lepas sebulan pula siang pulak bnyak ragam, malam elok tido cuma bngun 2 jam skali susu and tido balik. Skrng nak masuk 2 bulan lahi beberapa hari ni pula ragam dia YaAllah. Nak tido je kena meragam dlu baru tido. Dodoi camni taknak dodoi camtu xnak asyik nangis2. Dah lepas 10 minit camtu baru dia start tido. 😅

5mo ago

alahai ni lebih kurang dgn anak sy Mommy. dah buat mcm2 tp ape bole buat sabar jelah

Baby nangis bersebab tu mommy.. mommy jaga wake up window baby ye and waktu minum susu..biar baby terbiasa dgn wktu lebih kurang je timing insyaallah kurang meragam.. if baby high demamd kena buat teknik 5s..ni mommy blh tgk utube or tiktok ye

5mo ago

baikk sis. nti sy cuba lg

Kalau baby nangis cuba check perut kembubg ke atau apa2 yg trigger dia. Tengok pampers, susu cukup atau tak. Baby saya pun selalu nangis awal2 dulu saya tak faham. Sekarang boleh dah sikit2. Dulu kelautt sangat hahaha

5mo ago

baikk sis..tq atas nasihat

sama. tidur tak teratur. tidur kalau siang 1 jam lepastu terbangun, nak buat kerja lain tak boleh sebab menangis and kena dukung baru ok.

5mo ago

alahai ni same dgn baby sy. semua dah buat. cek pampers, susu, bedung, white noise tp kkdng2 ngis lg

Selagi masih belum setahun, mmg nangis jelah kerja dia. Tak kira berapa bulan pun. Especially high need babies.

5mo ago

owhh. sy ingat 0-3 bulan yg mencabar sgt tu

tak juga. bby nangis mesti ada sbb..ibu search fb baby language..situ byk ilmu utk penjagaan bby.

5mo ago

baikk puan.

normal ja tu sis jangan risau . tiap bulan bby akan berubah gaya nya🥰💪🏻

5mo ago

owhh okay. ni nak masuk 2 bulan lain sikit peragainya. pg tido je. malam tido lewat huhu

Tidak. Newborn nangis ada sebab, follow ig babylanguage

5mo ago

okay baik sis