MINUM COFFE

Saya nak tnya boleh ke minum mana2 coffe msa mngndung?.skrang usia kndungan sya bru 8mnggu.

16 Balas

klu boleh elakkan minuman bercafein...mcm kopi tu...nurse pon ada ckp sebaiknya minum susu je masa mengandung..dan byk kan minum air msk or jus buah ke

Kalau bole elak, elak la sis sbb caffein akan mnyebabkan hb low. Bila hb low sis akan cepat pening and mudah rasa nk pitam.

boleh tp jgn byk.. klu anemia (kurang darah) on ubat tbh darah, mmg doktor pn x galakkn minum kafien mcm kopi n teh..

Caffein akan mengurang kadar penyerapan ubat/vitamin.. Sy tak minum langsung time preggy ni.. Minum pun seteguk je..

Baik elakkan buat sementara...tp klu x de msalah dgn hb low, boleh kot...tp kurangkan caffeine klu boleh...

Boleh, tapi berpada-pada. Sy dulu minum coffee/tea sebab memang favourite, tak boleh tinggal.

Kalau boleh awal2 ni elakkan. Da 4-5-6-78bln minum dlm kadar sederhana. Awal2 ni risiko tggi

Sptotnya diellakkn.sbbx baik tuk baby.. Lau nk mnum pun sgelas shri shja. Jgn pbih2

Boleh minum tp jgn lebih segelas sehari. Saya pun minum juga tp seminggu skali..

Boleh tp jangan amalkan. Cukup sekadar nak merasa. 2 minggu sekali pon ok.