Kerja selepas habis pantang

Saya nak tanya. Sekarang ni saya df campur fm. Malam saya df anak, waktu siang usually banyak guna fm dan sambung df jika tak cukup. Saya perasan kalau waktu malam susu badan saya lagi banyak berbanding siang sebab malam sampai susu badan keluar sendiri tapi siang tak. Hujung bulan ni saya akan masuk kerja semula. Jadi soalan saya, takpe ke kalau saya tak pump susu sepanjang saya kerja tu? Ada apa apa kesan ke? (Cth susu badan akan kurang sebab tiada demand atau susu bengkak?). Saya rancang untuk df anak waktu malam, sebelum gerak kerja dan selepas balik kerja untuk pastikan supply susu tu ada. Saya tak nak pam masa kerja sebab pam yang sekarang ni macam tak sesuai nak guna dekat ofis sebab tak friendly user, bukan wireless (kena guna USB plug), bunyi kuat (segan nak pam nanti sebab bunyi kuat). Saya beli pam tu pun selepas lahirkan anak sebab nak test and beli yang paling murah je waktu tu. Nak beli yang wireless, handsfree buat masa ni tak ada bajet lagi. Mungkin tunggu next gaji . Tolong bagi pandangan dan cadangan. Terima kasih. #firsttimemom #firstbaby

1 Balas

Jawapan: 1) susu badan pada waktu malam lebih banyak terhasil berbanding siang disebabkan hormon prolaktin sgt tinggi pada sebelah malam. sbb tu kita sgt2 digalakkan utk directfeed/mengepam susu pada sebelah mlm dgn lebih kerap. 2) yes ada kesan. susu badan akan makin berkurangan. sebab awak tak menjaga demand dan supply awak. otak tak terima signal utk produce susu sentiasa. nak susu sentiasa ada kena awak kena jaga demand dn supply susu badan awak. bengkak susu bukan bermaksod susu badan kita meriah. dan breast lembut / lembik bukan bermaksod susu bdn kita xdk. 3) nak susu badan sentiasa terhasil, mmg kena jaga jadual pam termasok ditempat kerja. mmg tak boleh dielakkan.