Ganti Puasa For 22weeks

Hi saya nak tanya saya pregnant 22weeks boleh ke ye nk ganti puasa? Saya risau tak larat sbb skrg selera makan membuak2. Kalau boleh berpuasa ada apa2 makanan yg boleh mengenyangkan ke sepanjang berpuasa nnti? Tq for the replies and help 🩷 #ingintahu #firstTime_mom

6 Balas

sy mula ganti puasa masa 14mggu... alhamdulillah sepanjang gnti puasa xde rasa letih pening lapar n sebagainya..cuma cuak je bila bby kurang aktif..kdg dia aktif kdg x aktif..kelmarin dh habis ganti puasa selama 11 hari di minggu ke 25..sis puasa lh selang sari..cuba dlu..pastikan bersahur mkn makanan yg berzat..lewatkn sahur..buah kurma buah zabit pon boleh ambil untuk tenaga..so far selamat ganti puasa ya sis..

Boleh cuba puasa (niat puasa sunat dulu). Kalau kata x tahan boleh buka. Lpstu bila yakin sikit boleh try puasa ganti. Saya buat mcm tu masa week20. Awal2 try tu mmg badan terkejut sikit, baby kurang aktif (tp x la teruk). Skrng alhamdulillah dh boleh puasa ganti 4 hari. Apa2 pun bergantung kpd bdn masing2, boleh rujuk nurse/doktor juga

Cuba dulu sis minggu kehamilan kita sama, sy pun mcm awak jge takut2 tapi bila dah cuba alhamdulillah Allah permudahkan..baby aktif je yg penting waktu sahur makan nasi, air kena cukup, mkn kurma & kalau xlarat or pening2 boleh je berbuka jgn paksa diri..

Sy ada baki ganti puasa dua hari lg. Minggu ke 22 sy try berpuasa tp tak boleh rasa letih nak pitam dan cepat lapar. Sy ambil keputusan untuk bayar fidyah puasa. Bayar online jer..

2mo ago

betul tu. walaupun bayar fidyah still kena ganti. selagi tak ganti, setiap tahun yg berlalu tu kita kena bayar lagi fidyah tu.

Sy ganti puasa masa 18 weeks..So far alhamdulillah baby aktif je, blh try puasa half dlu. Make sure bangun sahur mkn nasi n mkn kurma n mnum air byk2..ni cara sy la 😁

cuba dulu berpuasa. kalau tak larat, boleh makan.