Gerakkan baby

Saya nak tanya normal ka xrasa baby gerak bila puasa , kemarin puasa okey jaa dia bergerak , tpi harini xrasa pulak baru 19 week #firstbaby #pleasehelp

7 Balas

saya skrg 18w1d. start puasa hari pertama sampai 4, mmg rasa okay sgt xda penat/letih. Alhamdulillah❤️. puasa hari ke-4 first time dpt rasa gerakan bby yg sgt kerap. puasa hari ke-5, xrasa lgsg gerakan bby. sy xberbuka sbb badan xda rasa penat/letih/mual2. tp dlm hati tetap risau sbb smlm rasa gerakan, hari ni xrasa. puasa hari ke-7 masih xrasa gerakan baby macam puasa hari ke-4. so sy decide pergi klinik nk cek n tgk jantung n keadaan bby okay ke x. Alhamdulillah okay je jntung bdegup n gerak dlm perut. hihi. Doc ckp itu normal sbb bby masih kecik lg so gerakan x akan kerap lg. normal kalau hari ni gerak kerap, esoknya xrasa gerak. nnti dh 20w ke atas baru gerakan bayi blh kira. doc kata sy blh puasa mcm biasa selagi xda tnda2 hypo/nk pengsan/lain2 yg memudaratkan. hehe. harap dpt puasa full ramadhan kali ni. Yg pntg masa berbuka n bersahur wajib ada sayur n buah, kurma, air mineral/kosong at least 2L💪☺️. Selamat berpuasa ibu2 preggy yg berpuasa, kalau risau n xpasti ok x utk bby n diri pergi jumpa doc cek bby n tnya nasihat doc. Kadang kalau kita cerita kt org pun, org xkan rasa apa yg kita rasa/risau, xmengapa sbb badan kita mmg kita je yg rasa. So kalau nk betul2 confirm jumpa doc okay ibu🥰. semoga dipermudahkan💪❤️.

2y ago

sy juga SMA sis risau kadang baby gerak halus ja baru 15w lepas tu TDK gerak tp x ada juga tanda2 bila baca ow MCM tu..

19w tu masih awal lagi jugak untuk rasa gerakan yg kerap dan tetap sbb masih kecil. Hampir masuk 28w nanti kena aware sikit sebab dah start kira gerakan bila masuk je 28w nanti. Tapi kalau rasa lain macam boleh pergi check kot

Cadangan saya sis ikut arahan doc yang rawat sis. Doc yang rawat lebih tau keadaan kesihatan diri kita macam mana kan sis. Apa-apa rujuk doc ya. Semoga dipermudahkan urusan kehamilan. 🌹

Tak sure sbb sy sejak 13-14w dah rasa gerakan, skg dah makin membesar so mmg boleh agak baby tgh tidur ke gerak. Try usap2, psg zikir dkt dgn rahim.

sy 20weeks. puasa,ptg² tu dia akan mengeras. kemudian sy bleeding. tepksa berbuka. haih. sabor la nk mengganti nanti😅

2y ago

Takpe demi baby Islam dh longgarkan tak perlu paksa, berkorban demi anak, nanti jadi pape menyesal tak sudah

Takpe kalau kita risaukan baby, boleh buka puasa, dgn syarat nti ganti puasa dan byr fidyah 🥰

senang cerita janganlah puasa.utamakan dulu anak.