Waktu sesuai untuk scan janin dan dengar heartbeat ? Adakah normal 6 minggu masih tak nampak janin ?

Saya nak tanya minggu ke berapa dah boleh nampak janin dan dengar heartbeat ? Masa awal dapat tahu saya baru 4 minggu, scan doc kata awal lagi tak nampak. Doc suruh tunggu lagi 2 minggu. Kali kedua scan 6 minggu doc cakap benda sama dan bagitahu takut kemungkinan mengandung luar rahim dan doc cuma nampak rahim saya dah kembang. Itu sahaja. Saya ada sakit perut tapi kadang2 sahaja dan tak teruk. Tak ada bleeding. Normal ke ya janin masih tak nampak ? Saya kali pertama mengandung dan ttc selama setahun 5 bulan. Harap ada yang jawabkan. Sebab saya pergi klinik swasta berbeza. Harini baru 7w2d saya dan suami plan untuk scan sekali lagi 9w nanti. #firstmom #pleasehelp

11 Balas

Klu sya plk 5 mggu sya da g scan tp kosong.. Suspect ektopik, then kna tahan ward hsa slma 4 hri.. Ambil darah slma 2 hri utk check hormon mngndung dri 500+ trus jd 1259 bacaan.. Scan bwh kli ke 3 trus nmpk kantung kecik kosong utk 6 mggu.. Spnjg tu sya xde bleeding, kluar kputihan pnjg, sakit pinggang n cramp perut.. Alhamdulillah.. Dlm 7 mggu 3 hri da nmpk bby dlm 1.37cm even dlm apps ni dnyatakn 8 mggu 4 hri.. Scan kt sonobee (seriously sgt murah n berbaloi) Kalau nk scan utk jelas nmpk baby, sbaiknya 8 mggu ke atas.. Klu awal2 ada yg 7 mggu msih xnmpk lg.. Brgntung pd rahim ssorg.. Lain org lain pngalaman.. Harap puan bykkn brsabar.. Sprti sya spnjg sya kna thn ward, sya hampir operation utk buang free fluid n kosongkn rahim (operate tebuk perut) tp alhamdulillah sya bykkn brsabar n brdoa agar dberikan keajaiban dri Allah swt.. Alhamdulillah sya skg da 11 mggu.. Baby da nmpk heartbeat n size 3.31cm..

2y ago

Alhamdulillah sama2.. Moga kita sama2 dipermudahkn segala urusan

saya masa pergi scan 6 weeks ikut dekat apps, tpi bila scan npk rahim tebal je, Dr mintak refer hospital, tkut pregnant luar rahim.. tapi saya tak pergi sbb tak sakit perut dgn bleeding.. saya tggu dlm apps tulis 9 weeks ++ pergi scan blik.. tgk baby elok dlm kantung.. sis jgn risau.. selagi tak sakit perut sgt2 dgn bleeding.. it's okay ..

hi sis mcm saya 6 minggu dah nampak kantung tp tak nampak janin lagi , better jgn buat dlt tvs sebab saya first pregnant scan ( nak masuk 6 weeks ) tak nampak apa apa buat tvs esok tu baby terus jatuh 🥲 . cuba tnggu atleast 10 weeks then repeat scan balik .

2y ago

terima kasih menjawab soalan. sebab saya risau juga kantung pun masih tak nampak. saya doakan sis dipermudahkan segala urusan banyakkan sabar ya. insya-Allah ada pelangi indah menanti sis ❤️❤️❤️

Sy skg dah 7w and masih belum pernah gi scan lagi. Tunggu 8w ke atas baru nak gi scan sbb kalau scan awal2 ada yg tak nampak. Hopefully nanti sy dah gi scan nampak la semua hehe

Kalau sy pegi scan haritu 6 week dah nmpk dah bunyi jantung pun dah ade. Depends pd org sis, kbykkan org kata scan nk jelas nmpk 8weeks ke atas. Nanti sis cuba repeat scan lg 9w.

2y ago

sama sy pun scan masa 6 weeks alhamdulilah da ada heartbeat dan nampak janin. sebab scan ikut bawah.

saya anak pertama dulu detect mengandung masa baby 4 weeks. scan memang tak nampak apa. sampai dari kk pergi hospital jumpa pakar untuk scan. baru jumpa.

saya haritu 6w4d dh dgr heartbeat baby..excited juga la..sbb masa si kakak haritu scan 9w baru dgr heartbeat..tapi scan 6w ni, baby pn cenonet lagi 😊

saya baru semalam dpt tahu preg 7week.. 3tahun tggu.. g klinik nk scan cyst sb period lama xdtg.. tp Alhamdulillah tkejut doc bgthu sy preg 7week.

Sy 8w..depend pada alat scan dokter juga..ada y dpt detect awal..mcm klinik sy pergi..9w br blh detect biasany dia kata..

Elok tnggu 9w sis insyaAllah nmpak nnti . Sblum cek mnum air bnyak2 tahan kencing . Kdang tmpat scan pun ad yg nmpak ad tak .

2y ago

terima kasih infonya semoga dipermudahkan segala urusan sis ❤️