PERANCANG DEPO

Saya nak tanya , kalau kita dah stop amik depo pon darah still keluar lagi ke? Sbb first saya amik depo bulan 11 tahun lepas ,and period pertama bulan 12 and dia stop dlm seminggu kemudian hujung bulan 12 - bulan 1 dia dtg period lagi . Kemudia dia stop kejap , and dia dtg lagi dari hujung bulan 1 sampai sekarang . Apa perlu saya buat untuk stop kan darah. Sbb sekarang sya dah tak amik depo untuk dose kedua dah . Saya buntu 😔#pleasehelp #bantusharing #ingintahu

3 Balas

Tiada pengalaman. Saya pun nak pause ambil pil perancang ni sbb skrng bleeding dlm tempoh suci haid (istihadoh). (Selama ambil pil perancang, ni kali ke2 istihadoh). Hmm... Rasa susah nak ibadah sbb kena sucikan pad setiap kali solat. Ambil masa lama, dgn anak yg tengah fasa seperation anxiety lg. Dia resah ibunya tak beri perhatian kt dia, apa lg ibunya berlamaan dlm tandas, bersihkan pad, ambil wudhuk, solat. Huhu. Ni nak Ramadan ni. Nnt nak tanya nurse next appointment.

2y ago

Kan...

Saya pun ambil depo masa october sampai sekarang bleeding je. Free pun seminggu lepas tu period balik. Haritu nurse call suruh dtg cucuk sy tk dtg n bgtau period tk berhenti . Kalau nk stop depo kena jumpa doc dulu mcm mana .

2y ago

Saya bagitau nurse terus sya tak nak amik cucuk depo , masa tu anak dah 4 bulan . Alhamdulillah sekarang anak dah 5 bulan dah tak bleeding dah. 5 bulan saya bleeding teruk .

Nurse ada cakap yang depo ni memang akan kacau hormon kita, macam saya pun sama period non stop sampai baby 4 bulan lepastu saya terus stop cucuk depo sekarang merancang sendiri je sis

2y ago

Sama lah, sekarang sya rancang sendiri. Walaupun mak mertua tak percaya saya nk rancang sendiri