Suap baby pakai sudu or pakai botol?

Saya nak tanya, kalau baby first time makan, selalunya kita suap pakai sudu or pakai botol.. sebab mak mertua suruh pakai botol.. mak saya pulak suruh pakai sudu sebab nak biasakan anak pakai sudu. #advicepls #pleasehelp #firstmom #ingintahu

2 Balas

Masa anak sy mula2 mkn, sy bg pakai sudu, tp die mcm nk x nk je buka mulut sbb 1st time tgk sudu. Sy bg pakai syringe. Fungsi syringe tu lebih kurang mcm botol susu je. Bila die dah rasa tekstur bubur tu lain, die dah boleh agak bukan susu kot, br die buka mulut. Dlm sebulan lpas tu br die nk mkn guna sudu. Mak mertua ada juga suggest guna botol susu, tebuk lubang besar sikit senang bg bubur tu keluar. But i am not keen enough to do like that. Sy suka ajar baby time mkn, guna proper bowl, plate, sudu. Bila minum susu, guna yg betul botol susu. Nnt baby pun pandai, tgk mak die bwk bowl, mesti die boleh agak that is food, not milk.

sudu la ...mne ade suap bubur pakai botol..tercekik nnt bby