Baby 8months 2 days

Hi… saya nak tanya, bila boleh kita bg makan nasi (tak perlu blend)/pancake/mi baby. Dari 6bln saya bg makan bubur, beras di blend. Baby belum tumbuh gigi lagi. Saya risau baby tercekik. Kena tunggu baby tumbuh gigi dulu ke? Baru boleh tukar tekstur mknn? #1stbaby

3 Balas

Hi, bila bila boleh Puan. Umur begitu gusi baby dah kuat. Cumanya Puan perlu pastikan makanan tersebut betul betul lembut untuk anak kunyah guna gusi. Untuk tekstur makanan tu, selain daripada blend Puan boleh lenyek juga. Contoh, mi baby Puan perlu boil until it turns soggy. Pancake kena make sure teksturnya soft and fluffy. Nasi tu bila tanak lebih kan air. Nanti dia akan jadi nasi lembik. Jadi tak payah blend. Ini berdasarkan pengalaman saya🤗

awak follow page fb happy baby food malaysia. dkt sna bnyk inform pemakanan baby dn menu menarik yg awak boleh dpt. sebenar nya awak xperlu takut. normal baby akan gag bila makan. dn awak xperlu blend dh pd usia baby awak skrg. gusi baby kuat utk mengunyah. awak kena berani bagi baby awak mkn yg tak diblend