Ruam alergik susu

Hi , saya nak tanya anak saya naik ruam kt bahagian dahi dlu lepas berpeluh saya pakaikan cap. Then lepas tu dia start naik area pipi , kepala , perut dan belakang badan. Anak baru start minum susu formula enfalac A+ 12 hari and anak baru umur sebulan. Nak tanya, siapa pernah kena macamni? And ruam tu akan hilang dlm masa berapa minggu ya lepas stop? Sekarang saya dh stop formula 5 hari tpi still tak hilang ruam and fully bf je skrg. Sebab takut makin berlarutan. Doctor cuma bagi calamine lotion je utk sapu.. please help saya first mom 😢#bantusharing #ingintahu #firstmom

Ruam alergik susu
2 Balas

Normal ni. Anak sy pun naik ruam mcm ni dekat pipi. Mula2 sikit pastu merebak sampai leher n telinga sekali. Sy pakaikan ceradan ceramide cream alhamdulillah merah kurang and biji2 tu beransur pulih. Mmg ambik masa lama sikit. Consider juga utk tukar sabun baby. Sebelum ni sy pakai johnson baby, now pakai ezerra beli dkt pharmacy. Sesuai utk dry n sensitive skin. Kalau rasa mcm tak confident nak try macam2, boleh try bawak baby pegi klinik pakar kanak2. Baby sy now 6 weeks rashes dia dah beransur2 hilang. Stay strong ok mom 😊

normal je sis. anak sy pun naik ruam mcm tu kat muka. bukan sebab susu, sebab peluh. masa mandi cuci bersih. sehari hilang naik tempat lain.