rasa useless

hi saya nak meluah taktahu nak luah kt sape. baby baru 25 days asyik nangis je n then nenek dia salahkan saya sebab tk bgi susu badan. susu saya dah kering seminggu da try pam marmet mmg tak ada . dia ckp anak saya nangis sebab lapar. sebab tak kenyang bagi susu formula. pdahal susu 2jam ii berak pun normal je. di siap bandingkan diri dia menyusukn saya sampai 2 tahun. dia cakap lagi saya ni tak ikut hukum agama kena susukan anak sampai 2 tahun. nenek dia bukan mertua saya, tapi ibu kandung saya. die keep sebut pasal hukum agama susukn anak guna susu ibu sampai 2 tahun mcm diri dia. saya rasa useless sangat rasanya baik saya mati je kalau ibu kandung sendiri tak faham saya kan? apa patut saya buat? #firstmom #pleasehelp #firstbaby

15 Balas

Dia lupa atau mungkin taktau kisah nabi Muhammad SAW yang ibu nya juga kurang susu ☺️ Allah dtgkan Halimatul ibu susuan nabi ke rumahnya , ibu Rasulullah jemput Halimatul masuk ke rumah mereka dan dia tegur tubuh badan Rasulullah kurus lalu diangkat diberikan susu ... ☺️ ini singkat , yg penuhnya boleh google ... takde hukum agama kata wajib susukan anak sampai 2tahun ,kesian ibu 😌 Susu badan pon sikit dan banyaknya dengan izin Allah .. apa yg kita mampu buat ikhtiar jeh ... Semoga Allah permudahkan urusan puan... kadang2 kata2 orang buat ibu stress tk boleh produce susu .. hmm ujian bila ada org yg tk bole nak jaga hati kita 😣 Tapi sebab orang tua kita tkleh nak kata apa .. Semoga awak kuat 🤲🏼

Puan, time2 pantang ni, pekak kan telinga apa orang nak kata. Jaga hati, perasaan baik2. Anggap angin lalu je ye. Saya pun sedang berpantang. Saya pun pekak kan telinga je kalau orang2 terdekat cakap apa2 kat saya and baby. Yang penting kita tahu kita dah buat yang terbaik untuk anak kita. Puan jangan putus asa breastfeed anak juga ya. Insyaallah rezeki untuk anak tu ada. Oh ya, puan boleh try amalkan minum susu kambing hi goat (boleh cari kat farmasi) and kurma jugak untuk boost susu badan. Puan jaga diri & mental baik2 okay 💕 jangan stress2, stress2 pun tak elok untuk badan produce susu. Kena happy2 rilek2 jee.

Puan kena ada sikap pekakkan telinga kalau mcm tu 😅 kalau berak kencing ok, maksud nya perkembangan baby ok lah.. Yg nangis2 tu normal la dah baby baru lahir.. Dia x biasa dgn dunia luar, kita as mom kena blajar tenang kan baby, x semestinya baby nangis2 sebab lapar ye.. Kdg sebab dia x selesa pampers basah ke, sebab kembung perut ke, or mgkin dia nak ditenangkn je sebab dia dah 9bulan dok dlm rahim tiba2 keluar kena blajar byk benda baru pulak.. Try bedung baby, buat bunyi white noise shushhh camtu, dodoi2 dia.. Yg penting mama nya kena tenang ya.. InshaAllah smoga puan baik2 ja dgn baby.. Aamiin

Hi dear awak jgn rasa useless disebabkan awk bg anak susu formula, its okay as long as anak awak sihat bertmbh berat badan, berak & kencing semua okay. Orang tua kadang mmg ada yg toxic jugak mcm mak kandung saya jugak. Jadi apa saya buat, saya pekakkan telinga je. Masa berpantang mmg level stress kita mencanak naik, tapi ibu sendiri kene positive and sabar. Kalau awak cukup bajet boleh try consult lactation hbm breastfeed centre dkt shah alam, insyaAllah akan ada org yg bantu ibu. Yg penting kene sentiasa positif ya 🤍

Awl2 bersalin bln lepas ad kawan mcmni .. sy ad mslh nipple inverted so pyh nak susukn bby .. bby mmg nngis sbb lapar then bile sy try nk susu kn bby kwn sy ckp bby xsuke puting sy sbb tgelam .. sbb tu bby xminum susu sy .. kne bg susu frmula .. tiap mse dok ckp mcmtu bile sy nk try myusu .. bru shari bsalin mase tu .. lps smue org balik dr mlawat sy ,, sy mngis spuas hati sbb rse useless sgt .. esk nya dr ckp bby ad tongue tie so xblh myusu dgn baik ..

Sy pun sedang berpantang hari ke17. Baby memang tak direct feed sbb puting sy tenggelam. So sy bg susu formula ja. Susu badan kadang2 bg kalau ada sempat tak byk sgt susu badan sy. Peduli kan je apa org kata. You do you. Janji anak sihat, cukup makan. Sy ni dah la first time mom, berpantang sendiri pulak tu. Memang totally ikut cara sy je berpantang even stress juga kadang2.

8mo ago

Kisah awak mcm sy. Sy skrg sedang pantang hari ke22. Mmg pedulikan apa org ckp. Mak sendiri ke,mak mertua ke. Kita dah la first time mom, berpantang sendiri pula tu. Kena kuat juga demi anak. Sy ni kuat sbb suami je. Kalau suami tak bantu, dari awal sy dah lost

sy pun susu badan kurang kalau pam xsmpai 2oz makan mcm2 milk booster pun mcm tu jugak hasilnya..breast pun xpernah bengkak kalau direct pun baby tak kenyang cuma tido sbb letih je..last2 berat badan baby turun mendadak..doktor suggestkan beri susu formula jela..kalau susu badan pun kena pam dulu..lgpun sanggup ke tgk baby dah kelaparan tu

Kdg2 baby mnagis bkn sbb lapar je. Sy paling pantang org ckp anak xcukup susu tu, Anak lapar tu. Pdhal baru lps myusu. Mmg kena maki laaa dgn sy. Pndai2 je ckp susu xcukup la ape. Kite yg penat bf smpai sejam blh die ckp baby lapar la ape. Baby kdg2 mnagis sbb xselesa perut, panas, pampers penuh. Mcm2 alsn lg blh bt die mnangis.

sy pun first baby, hari pertama kedua mmg susu xda bagi fm je. cuba ikhtiar cari n consume supplement lactation jelly milk booster wlaupun mahal. esok hari terus bengkak susu n sampai skrg susu maintain keluar. paling penting suami pun main peranan urut kita punya breast bagi susu mudah kluar 😊

Biarkan aje wak...jgn stress2 dlm pantang.. org2 lama ni dia ada mind set dia.. zaman dia mcm tu, dia assume semua akan mcm tu.. mak sy pun sama, smpi nurse yg dtg uma advise, baru dia diam..