Termakan nenas tanpa sengaja😭

Saya mengandung 12 minggu. Tadi termakan tart nenas kurang dari 5 biji. Saya jadi risau sebab orang cakap ibu mengandung tak boleh makan nenas. Apa yang perlu saya buat?#firstbaby #pleasehelp

Termakan nenas tanpa sengaja😭
9 Balas

Jgn risau sangat sis. Benda ni ikut orang. Ade yg makan xde jadi pape pun.. Sebab tu dari segi perubatan, dia kata ni mitos. Bagi saya pula ikut org ade yg makan hari2 ok. Selagi takde turun darah still ok, kalau risau lepas ni tak perlu ambil lagi awal2 ni.. Nanti hujung2 trimester makan nenas mudah bersalin.

ikut badan masing2 sbb lain org lain kesannya...sy pula ok ja makan nanas tp kena makan bersama nasi(masak jadikan lauk)...klo makan yg mcm makan biasa2 tu,boleh mmg boleh tp gastrik sy yg akan datang...so,sy pun makan nanas berpada-pada jga ni skrg...takut gastrik menyerang...makan sikit2 buat lauk,ok la

Tunggu & lihat. Kalau tak ada bleeding ok. Kalau bleeding pergi hospital. Saya pun teringin juga makan nenas tapi terpaksa tahan. Nenas boleh sbbkn kontraksi. Saya baru 16w dan belum sampai masa utk bersalin jadi saya tak nak ada apa-apa kontraksi.

nenas dh proses xde apa pun..yg x esok mkn nenas mentah2 tu..tu pun atas badan org..jgn mkn skli mata dia dh la tajam ...xde apa la...mengidam mkn nenas hari2 xde apa pun insyaallah

Sye pula mengidam nk sgt mkn tart nenas ni...susah nk dpt tart nenas tu....smpi dh nk bersalin tk dpt2 lg rse tart nenas tu....

insyaAllah xde ape sis....sy makan nenas betul terus tu bukan tart2 dah..alhamdulillah sihat n kuat..jgn sedih2 okey🥰

boleh je makan nanas asalkan tak berlebihan. semua benda pun kena makan ala kadar je time pregnant.

saya pun makan nenas semalam. betul2 lupa preggy

tak ada masalah pun makan