kandungan 18 minggu. wajarkah gerakan bayi belum terasa sangat?

saya kurang merasa pergerakan bayi. adakah ini normal pada kandungan 18 minggu?

4 Balas

hi sis! normal sebb doctor/nurse akan start bagi kita catat gerakan baby waktu usia kandungan around 24 weeks ke atas - boleh tanya doctor/nurse yg sis checkup nanti untuk lebih kepastian 😘 buat masa ni, gerakan baby rasa geli-geli lagi kt perut 😆 ikut ketebalan skin kita utk rasa gerakan baby ni! ada mommies dapat rasa gerakan awal cth 14 weeks. ada mommies dapat rasa gerakan lewat cth 20 weeks. kalau saya, suka tenung perut lama lama sambil cakap dengn baby - inshaAllah baby bagi reaction 🤭 saya tak beli droppler lagi, tapi selalu monitor baby by gerakan atau tengok pernafasan kt perut. usik usik sikit perut 🥹 untuk mommies yg belum rasa lagi gerakan, jangan risau ye! baby anda sihat 😘❤️ kalau rasa ragu-ragu, boleh minta pandangan doctor by scan di klinik 🥹

bergantung badan dan ketebalan perut.. anak first rasa gerak seawal 14-15w dan anak kedua skrg 18w guna, da rasa. dr 16w da rasa.. tp ade je rasa lepas 20w.. no worries..

Sama ..sy pun 18minggu ++ ..tkrasa sgt baby gerak...

Normal