Kenapa kena makan pill yasmin padahal nak mengandung

Hi, saya jumpa doctor bila scan dinding rahim tebal, buat blood test tak pregnant. So doctor bagi pill yasmin untuk normalkan balik hormon. Okay ke ambil pill ni, padahal saya baru 5 bulan kahwin dan belum mengandung dan planning nak ada baby ? Minta pandangan semua, patutke saya ambil yasmin pill ni ataupun tunggu je period turun naturally? #pleasehelp #seriusnanya #bantusharing

1 Balas

biasanya pil perancang ni akan menaikkn lg hormon kita n menjadikan kita lebih subur, klu kat sy lah sbb bila sy terlupa mkn atau stop mkn pil perancang mmg akan lekat terus.. 🤭 doc bg brp papan kat sis? klu 1 papan jer mkn jer sampai habis mne tau rezeki bile stop mkn pil tu nnt..

2y ago

Tu lah saya risau. Sbb first time try. Bila google, banyak baca side effect. Dr bagi 1 papan. Lepas 28 hari jumpa dr semula. Dan dr suruh saya terus start je makan tak perlu tunggu first day period. Btw sis, terima kasih.