Ingin tahu

Saya ingin bertanya Jika berhungan intim saat period boleh hamil kha? Dan saya juga mengambil pil perancang .. Soalan nya apakah pil tu masih boleh mencegah dari hamil ?#ingintahu

2 Balas

Soal boleh hamil atau tidak tu saya tak tahu tapi.. bab berhubungan intim saat period ? Dalam al-Qur’an surah Al Baqarah, ayah 222 ada disebut: وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْمَحِيضِ قُلْ هُوَ أَذًى فَاعْتَزِلُوا النِّسَاءَ فِي الْمَحِيضِ وَلَا تَقْرَبُوهُنَّ حَتَّى يَطْهُرْنَ فَإِذَا تَطَهَّرْنَ فَأْتُوهُنَّ مِنْ حَيْثُ أَمَرَكُمُ اللَّهُ Mereka bertanya kepadamu tentang haid. Katakanlah: “Haid itu adalah suatu kotoran”. Kerana itu hendaklah kamu menjauhkan diri dari wanita di waktu haid; dan janganlah kamu mendatangi mereka, sebelum mereka suci. Dalam islam, melakukan seks ketika haid adalah haram. Setakat pengetahuan kita semua bersama 🙂

Ok aside dari hukum berhubungan masa period ni, ikut logic science memang tak boleh pregnant. Sebab yang akan buat kita pregnant ialah apabila sperm bersenyawa dengan ovum kita yang dikeluarkan pada waktu subur. Ovum boleh hidup selama 1-3 hari sahaja sebelum turun sekali bersama darah haid. So technically takkan hamil