Ketahanan susu bdn

Saya ibu bkerja. Di tmpt kerja pam susu 4x . Susu yg sy pam letak dlm cooler bag. Soalan sy boleh ke ssu tu dimasukkn dlm freezer msa sy blk kje tu? Atau kna letak chiller je? 2. Klau dari freezer sy cairkn di chiller utk bawa ke pngasuh brp lma susu tu tahan? Atau kna hbiskn dlm nsa 24jam? #pleasehelp #bantusharing #breastfeed

1 Balas

hi awak. pastikan ice pax yg awak letak dlm coolest beg tu sejuk dia sampai time awak balik kerja. if awak nak guna utk baby minum selepas awak balik kerja xperlu letak freezer just terus simpan dlm chiller. susu dlm chiller tahan 3-5hari. if baby xminum then awak terus boleh masok kn dlm freezer. utk peti ais 1pintu tahan 2mggu. utk peti ais 2pintu tahan 3bulan. susu yg awak trun kan dr freezer ke chiller tanpa dipanaskan tahan 24jam. kena habis kan dlm masa 24jam. awak kena bajet berapa byk baby minum semasa dirumah pengasuh supaya awak xkeluarkn lebih dr freezer. susu yg dipanaskan hanya tahan 1jam. susu yg telah diminum oleh baby dn berbaki juga tahan 1jam. baby kena habiskan dlm masa 1jam