bentan masa pantang

saya demam panas sebab haritu ada keluar seharian jap..keluar pulak memang tak pakai stoking tak pakai krim ape semua..semalam menyusu baby sampaikan badan baby ade panas sejuk tspi sekejap jelah..dah check susuh mmg normal je tak demam pon..skrng bby dh ok mmg tkde pape ..sye pulak baru elok dri demam je ..jdi susu badan sye ni boleh bgi kt bby atau kena tapis? kiranya buang susu la. #ingintahu #bantusharing

3 Balas

awak dengar mana yg kalau awak sakit susu tu kena buang? gali lah ilmu penyusuan. awak tahu tak yg susu ibu ni la nutrisi no 1 yg protect imunisasi badan baby awak. tambah2 time raya ni. kita berjumpa dgn byk org. susu ibu ni la yg protect virus dr masok dlm badan baby awak. awak kena covid or influanza pon susu badan tu awak boleh bagi dkt baby awak. xde mslh. virus tu xmasok dlm susu badan awak pon. cuma semasa penyusuan awak kena jaga sop. mcm setiap kali sebelom & selepas baby menyusu basuh tangan. kalau awak batuk & sesema pakai mask. selepas menyusu kan baby awak jaga jarak. issue stoking tu awak boleh baca dkt fb doctor imelda balchin pakar o&g. doctor ada explain. xde istilah angin masok ikot kaki kalau awak xpakai stokin. sy dlm pantang hanya seminggu ja pakai. lepas tu sy xpakai dh.

1y ago

sy sendiri masa 1st baby zero knowledge tentang ilmu penyusuan. sbb igt lepas bersalin bagi susu dkt baby then settle. sebenar nya tak. baby sy nipple confuse. disebabkan sy trauma nipple crack teruk dan baby sy reject susu fm. jadi dr situ sy start gali ilmu penyusuan.

tak perlu buang pun. boleh beri seperti biasa. demam/covid pun boleh beri susu seperti biasa.

bole je bagi susu even kita sakit..tp kene extra care lah