Mabuk hamil 10 weeks already. Semua yg makan muntah semula sampai dah tak de energy. Normal ke mcmni

Saya dah tak larat nak hadapi. Anyone maybe boleh bagi semangat sy baru kawin 3 bulan first mom. Saya dah tak tahu nak makan apa lagi sampai trauma nak makan sebab tahu akan muntah. tidur pun sy ada masalah tak boleh tidur. Sy terlalu penat, lapar , lembik. Setiap minggu menangis mengenangkan nasib sakit nak tanggung. #firstmom

5 Balas

Hi Sis. Sy pun mcm sis juga masa 6 weeks. Sy pergi klinik, dan doc di klinik referkan sy utk ke hospital terus. Doc sahkan sy ada HG, morning sickness yg sangat teruk sampai tak boleh makan dan minum dan turun berat 5kg. Saya warded dalam 3 hari. Nurse masukkan air dalam badan dalam 4 botol. Bila buat urine test, ada ketone yg disebabkan oleh dehydration. Sis pergi klinik ya, buat urine test.

saya time preg. dulu mcm awak sis, mmg hari2x nges mgadu kt husband tak bole tahan, rasa nak give up da. tapi Alhamdulillah awak masuk 2nd trim slow2x alahan tuh hilang, selera pun naik. n skrg pun anak da 18bulan da.

6mo ago

time 2nd trim , tapi ada la juga on off muntah just tak teruk mcm 1st trim. dulu just pakai minyak je, tuh pun byk juga minyak try n error ,sampai jumpa minyak bidara, baru tidur lena sikit. n misi bagi tips nak elak mual jgn makan mknn pedasn berminyak. tuh sampai skrg saya ingat.

Same mcm sy sis rase letih sgt. Nie dh siap pakej cirit & pedih ulu hati. Perut pedih sentiasa. Sy preggy ank ke-3 pun rase burn out. Kdg nangis sorang2. Nie nak raya tak semangat langsung. 🥹

Sis banyakkan bersabar ya. Dah masuk 10 weeks kan In shaa allah tak lama lagi alahan tu akan beransur hilang

Klau sy, sy mkn buah byk.. Mcm honeydew..