Perut kecik

Saya dah 7 bulan. Tapi kenapa perut saya kecik? Saya tengok orang lain perut besar, muka chubby. Saya pulak nampak macam biasa je. #firsttimemom

19 Balas

orang kata perut saya kecik (maybe sebab saya selalu pakai baju besar), tapi saya rasa perut saya dah cukup besar dah. tapi srs, memang mengah kalau perut besar tu. last pregnancy saya dah rasa perut besar. saiz perut 7 bulan macam 9 bulan. tak larat sangat rasa. pregnant kalini perut saya biasa-biasa je tu pun mengah jugak. puan jangan risau tau, asalkan puan & baby sihat. tu lagi penting sebenarnya. suami saya selalu bandingkan perut saya dengan kakak dia, kebetulan kitorang sama usia kandungan tapi perut kakak dia nampak lagi besar sebab selalu pakai baju ketat & badan dia kecik sikit drpd saya. terasa jugak sebab asyik bandingkan gitu tapi lama-lama saya bersyukur je sebab baby saya sihat kat dalam ni ☺

awak kena bersyukur tau. ada mommies yg teruk pembawakan dia mcm muka jadi bengkak/berjerawat. perut besar sangat smpai susah nak jalan. perut saya pon kecik je tapi saya tak peduli pon org nak cakap apa. walaupon perut saya kecik je tapi tu pon saya dh terasa penat nk bawak apatah lgi mommies yg kat luar sana yg perut dorg besar. saya memang respect. awak kena buang mentality mcm tu tau. asalkan awak dengan baby sihat alhamdulillah❤️

1y ago

saya pun baru 7bulan tapi ramai tegur perut besar. mmg mengah bila berjalan. duduk, baring pun tak selesa. terus terpikir mcm mana lah ibu2 yg mengandung anak kembar dgn perut sebesar2 nya.

sy pun dh 7 bulan sme juga perut kecil smpai org tegur n x caye dh 7 bulan..tpi sy just ikot kata doc..baby ok ikut saiz week nye..yg penting baby n ibu sihat2 jee..abaikn kata org ni .sb stiap org x sme..sy tnye doc pun doc ckp ikot bdn masing2..jgn risau ye .inshaAllah smua baik2 jee

Hi sis, saya pun pregnant 1st child. Jangan risau, biasanya memang 1st child perut tu susah sikit nak nampak. Tapi macam apa mommies lain kata, selagi scan doktor kata baby okay, aktif and membesar ikut waktu dia, nothing to worry ya. Saya at 5/6 months macamtu baru nampak perut.

sy pun 7 bulan...ramai tegur perut kecik je..berat pun xnaik..asyik turun je..tp..prngalaman sy ank yg lepas bby tetap beso sis..Alhamdulillah sihat..3.1kg jugak🤭..hrap kli ni pun mcm tu la..hihi...apa2 pun jgn sedih2 yea sis..😊semoga kita semua dipermudahkan urusan ...

sama la mommy . bdn sy agak chubby juga tpi perut kecik ja, nurse pun cakap , perut awak kecik ja ni dah masuk 7bulan dah katanya .. tapi skrg berat badan naik mndadak pula . orng kata berat kat bby tapi xtau laa kan hahahah

selagi baby dlm perut membesar sihat, normal je sis. kdg2 ikut genetik mak ayah, klau mak ayah jenis kecik kdg2 mmg perut kecik je pdhal baby sihat. sy 7 bulan baru nmpk perut wpun sy overweight

Untung perut kecik sis asalkan bby sihat. Sy preggy 2nd bby, perut besar since 5 weeks. Skrg baru 7 bln jugak dah tak boleh bergerak berjalan. Sakit sgt2. Baby pon membesar jarak 2weeks lebih..

Sama la sy. Sy jenis chubby gak tp skrg dh 26w mmg ramai x perasan tgh preggy. Perut x nmpk sgt. Tp asalkan baby membesar ikut timeline dia dh x perlu risau. Bagus jgk perut x nmpk ni 😂

Perut sy pulak org cakap besar mcm nk bersalin esok karang dh.. baru 30week😆 bersyukur jela besar ke kecik, janji prkmbangan baby ikut week yg sepatutnya dan sihat mommy baby😇