Tolong saya, sakit perut macam cramp period dah ni...

Saya dah 36minggu 5hari. Siang tadi dekat ofis perut kerap rasa tak selesa, tapi saya boleh tahan lagi. Sekarang saya rasa sakit macam cramp period pula 😭 start 11.30 malam sampailah sekarang 12.58 malam. Ini false contraction ke? Dah ulang alik keluar masuk tandas, rasa nak kencing, sampai takde air kencing dah ni. Rasa nak berak, tapi takut jadi lain pula. Saya first time pregnant, tak tahu false contraction tu rasa macam mana, contraction sebenar tu macam mana??? Akak2 keliling saya share, kalau perut kerap sangat mengeras/ keluar darah dan lendir/ pecah air ketuban, itu dah kena terus pergi hospital. Kalau apa yang saya rasa ni macam mana??? Nak buat apa? Ada sesiapa tahu dan boleh share tips??? Tahan je sekarang ni, tak selesa betul. #firstbaby #seriusnanya #firstmom #pleasehelp

18 Balas

Ok dia macam ni tau. False contraction tu dia contraction tapi tak kerap & regular. Kiranya macam mainmain. Kejap ada kejap hilang tak consistent. Contraction pulak dia kerap & takkan hilang. Mulamula dia ada sakit setiap 10min. Lepastu setiap 5minit. Setiap 2 minit. Haaa macam tu. Lagi dekat & consistent maknanya makin baby nak keluar dah tu. Sebab contraction ni yang tolong bukak jalan baby keluar. Kepala baby tekan kebawah. Bila false contraction ni dia cuma prektis prektis je mainmain macam tu. So bila contraction benda pertama kena bertenang bernafas macam biasa & rekod kekerapan. Selain dari tu kena monitor ketuban pecah atau bloody show. Dua tanda ni pun tanda nak beranak. Tapi kena ingat jugak setiap badan lainlain. Jadi ibuibu kena ikut gerak hati sendiri & monitor baby dalam kandungan. Tak sedap hati boleh terus ke bahagian bersalin hospital ok

better pergi hospital terus.. sy mcm ni jugak.. pagi tu g klinik doktor terus refer hospital urgent kes.. sampaai hospital rupanya dah 3 cm.. meengeras tu sebenarnya contraction yg sakit tak kuat lg.. pukul 3 pagi buka 4 cm.. doktor pecahkan ketuban rupanya dah hitam baby dah berak lama dlm perut nasib ctg masih ok.. padahnya bila dh bersalin baby dah kecut memang bau najis.. baby dah telan najis ... 9 hari kat NURSERY on antibiotik dan paru2 sebelah kecut.. skrg Alhamdulillah dah sihat.. better pergi hospital sis..

12mo ago

Itulah saya tak dapat nak faham rasa mengeras tu sebenarnya. Saya dah pergi hospital, dr check tak ada bukaan lagi. jadi saya kena discharge . Saya tanya dah in detail apa saya tak faham, so saya ready je kalau apa2 nanti 🥰

Hehe. Saya juga first mom. Tapi jangan risau. Mybe sebab janin dah masuk panggul. Dan dia tengah sesuaikan diri. Mybe kena gerak pin gang sikit sikit. Kalau constraction doktor bagitau seluruh perut mengeras macam batu, disusuli sakit pinggang dan durasi ya lebih cepat. Berjalan juga membantu. Tapi kes awak sama dengan kita. Cuma kena alihkan posisi, buat macam hula hoop sambil bernafas dengan tenang. Tidur mengiring. Dan pastikan konsumsi air dengan betul.

kalau masih boleh tahan, tu false contraction.. mmg normal untuk dekat2 bersalin. sy pun sampai terbangun dari tidur bila datang contraction ni. latih bernafas dengan betul.. boleh legakan rasa contraction tu.. awak pun dah 36 mgu, tak lama lagi akan bersalin.. biasakan dengan contraction yg datang tu. kalau dah kerap rasa sakit tu datang dalam 5 minit sekali dah boleh dah awak shoot ke hospital.. hospital bag dah kena ready dalam kereta waktu sekarang ni

Tanya pulak lg. Siap ada rasa nak berak. Dah nak bersalin la tu. Dah sakit2 ni kena terus g hospital sis. Bukan waktunya untuk tanya lagi. Tanda nak bersalin bukan perut mengeras/ keluar darah/ lendir/ ketuban je.. banyak tanda dan bukan setiap orang sama. Hadoi semoga awk dan baby selamat 🤲🏼

12mo ago

jgn marah2 dah nama pun first time mom .saya masa first baby pun mcm ni dri 6pagi smpai ke tngah hari saya than je sakit contraction ingat sembelit time tu saya mmg kerap sembelit .. so xtau tu sembelit ke nk beranak .. pstu tnya kawan tnya mak semua saya nk beranak ke ni .. knapa saya nk berak tp xkluar2 tp nak baring xselesa nk pejam mata sakit dtg . then xlama nk pkul 3 mcm tu kluarr lendir drah mak ckp mandilah brsiap g hospital . lama jugk bukaan kul 7mlm bru saya brsalin

ini nk beranak. sy pun takde tanda2 bersalin yg pecah ketuban tu semua. tp bangun2 pukul 5 pagi nak sahur tiber rase nk kencing. then tak puas , kencing tak keluar ape dah.. rupe2 baby nak keluar. sy sampai spital dah 9cm..

Normal puan ituu dipanggil false contraction.. Rahim tgh prepare tu nK regangkan otot vagina supaya ready bersalin nanti☺️moga mudah urusan ya

makan aiskrim or benda sejuk sis kalau mengeras je n kurg tendangan baby...kdg false contraction Tu tp mmg Kita pun takut juga la

Pegi hospital sis… sy dlu ank first mcm awk… 36mnggu 5hari… dktr cek dah bkak 4cm… terus tolak bilik bedah….

12mo ago

Dr dah check, saya pergi hospital siang tu, takde bukaan lagi, jadi saya kena discharge

awak download aplikasi kira contraction . dia bagitau jugk kalau makin kerap dia akan warning suruh pergi hospital