36 minggu

Saya dah 36 minggu tapi kepala baby masih tak trun ke bawah , doktor bagi saya sampai 37 minggu kalau kepala tak kebawah jugak kena reffer hospital dan kne czer , apa perlu saya buat untuk baby turun kepala kebawah ye , saya ada masa 1 minggu je lagi untuk sampai ke 37 minggu 😢😢#ingintahu

12 Balas

Saya masa 36 minggu pun baby songsang. Then refer hosp, buat ecv procedure masa 37 minggu. Pakar tolong pusingkan baby & Alhamdulillah berjaya. Awal2 tu doc ada inform 50-50 je harapan. Takut terbelit ke apa, terus emergency czer. Sebab tak semua yg berjaya buat. Tp syukur rezeki saya baby dpt dipusingkan. Beberapa hari before warded tu mcm2 jugak saya buat. Sujud lama2 and exercise lain yg boleh bantu tapi baby tak pusing pun maybe sbb dah sempit. Sis cuba refer hosp kot2 boleh ikhtiar buat ecv tu.

2y ago

bole tahu masa 37 minggu tu kita sampai hospital terus dia pusing kn baby atau dia bagi kita masa ye ? and berapa bnyak kali dia cuba pusingkan baby ? , maksud sis kalau dia pusingkan baby tu and baby tu tali pusat terbelit terus emergency czer? kalau tak terbelit dia akan cuba lagi untuk pusing kan ke ?

kalau xlarat nak buat senaman jalan itik ke, kagel ke, dok atas bola gym ke, sukar nak sujud ke...cuba duduk tegak setiap kali nak duduk... jangan sandar condong sangat.. baby berpusing dlm perut berdasarkan kedudukan cara ibu duduk... sbb baby pun nak keselesaan juga dlm perut..kalau xselesa tu yg dia pusing... nanti takut kalau lambat..tak muat nak pusing dah

anak sy no2 melintang, usia kandungn 37 minggu kne refer ke doc pakar kt bilik saringan bersalin.. ade 2 org doc ni yg akan pusing kn bby dlm perut sy mse tu.. mcm urutan jgk la cuma die lengkap dgn scan semua supaya bby tak terbelit dgn tali pusat.. percubaan 2x sahaja.. cuba byk kn menungkeng.. atau sujud klu blh..

boleh cuba lampu suluh.suluh dari atas,perlahan² jalan kan ke bawah..bykkn pujuk berckp dgn baby minta pusing kepala kebawah.ibu,boleh biasa kan duduk tapi kaki beginitapak kaki bertemu tapak kaki..sehari biasa kan byk kali dduk begini.bykkn selawat smpai ke dlm labourroom.inshaallah dipermudahkn segala urusan puan

Banyakkan bercangkung serta bersujud . Senaman butterfly dan ketuk ketampi pun membantu (taklarat minta suami pegangkan) . Sambil baca zikir yunus usap perut , dipermudahkan , pujuk baby masuk kelaluan dan keluar sihatnya . Banyakkan berdoa . InsyaaAllah

Saya buat squat dengan kupu2 lepas solat..dalam 20 kali sehari jaa. . tapi tak banyak sebab effect sakit badan...jangan push badan sangat.. Banyakkan berjalan laju atau santai2 pun boleh... Dalam sehari 30 minit, pagi dengan petang

mcm sy 35mggu baru kepala baby turun ke bawah risau juga sbb ank sblm ni xmcm ni..bnykkn sujud,rukuk sis..insyallah baby msti pusing kepala ke bawah pujuk2 baby juga ye..

dulu saya pun macam tu ... dokter suruh saya jangan banyak bergerak dan jangan lasak sangat ... kena banyakkan rehat ... selalu usap perut pujuk baby pusing

Cer try buat kagel exercise..byk buat squat, squat statik ,gym ball exercise,kupu2 cantum kaki,paling2 digalak perelok gerakan solat ia membantu..

rajin² pujuk baby. bercakap² dgn dia suruh pusing ke bawah. banyakkan sujud jgk👍