Pantang bersama suami

Saya bersalin czer dan berpantang sendiri dan saya juga first mom jadi banyak saya tak tahu kerana tiada sapa yang jaga saya semasa berpantang. Kalau berpantang bersama suami bersalin czer berapa lama ya ? #seriusnanya #firstmom

7 Balas

Dh kering darah takda masalah pun, cumanya tak boleh kuat2.. sebab kalau kuat2 luka di dalam kita tak tahu mcm mna.. but please please wear protection okay.. Jarakkan at least 3 tahun.. sy oun czer dan pantang sendiri je sebab mak ayah takda..mil jauh.. pantang waktu pkp mil tak boleh rentas dtg.. byk kan makan sunquick atau jambu batu.. Jambu batu lg tinggi vit c dri sunquick rasanya.. tak ingt doktor mana cakap.. Makan je apa apa selagi awak tak alergik, jangan stress2, jangan asyik dgr itu takleh makan, ini takleh makan.. as long as awk cuba makan, takda allergik boleh teruskan mcm biasa.. byk kan tgok dr imelda punya page.. awak akan hilang stress.. Jaga diri elok2, jgn buat benda berat. Dan another tips utk susu byk, suruh husb masakkan sayur campur lobak putih, Dan fresh milk blend kurma..mmg susu meriah..

1y ago

skrg pantang 42hari syukur dari awal pantang tak makan pati haruan..cuma amal oren sunkist je sbb rmai ckap pati haruan/ikan haruan melambatkan lukq dalam... luka luar dh cntk wlaupun lambat ..kzen sya pula siap belikan saya pati haruan 2 kotak ..sya tolak pun dia paksa2..saya just iyakan saja dan taruh bawah katil je 😅 dia bersalin normal kita ni czer mna nak sma..siap nak gaduh lagi nak paksa sy mkn pati haruan

hi awak. awak boleh follow page fb doctor imelda balchin pakar o&g. awak pon tak stress bila awak follow doctor. doctor ada share pasal pemakanan semasa pantang. cara penjagaan luka samaada bersalin ceaser atau pon normal. cuma awak kena search dlm fb doctor sikit la sebab posting2 tu semua dah ke bawah. kalau pantang bersama suami pon doctor ada share. kalau ikotkan suci dr darah nifas awak dh boleh nak bersama suami. ikot atas diri masing2. if masih trauma then bagitau husband awak okay. sbb kita nak healing diri kita pon ambik masa. saya yg normal pon ambik masa juga. baby 6-7bulan ke atas baru berani. sbb jahit byk. 2nd degree tear. sy bgtau husband sy trauma jadi dia paham☺️

1y ago

most wc awak☺️. bgtau husband awak baik2 mesti dia paham keadaan awak. sebab kita pon perlukan masa utk healing❤️

sebaik nya berpantang bersama suami tu kalau rasa ok dan dah ready .. mcm sya dulu ambik masa gak lepas pantang 44 hari sya blm ready , syukur suami pon faham .. sya rasa dlm 60 hari mcmtu sya berpantang bersama suami bru sya ready tu pon slow2 je tkut kacau luka dlm ke apa

1y ago

sama2❤

abes nifas.. czer xgaduh pikir luka bawah sakit ke tak. selalu yg pantang lama ni sbb takut luka bawah sakit & belum betul2 baik

sy plk pantang smpai ank 6 bln.bkn sy yg tkut,tp suami yg tkut.kering darah on je sis,sbb kite yg czer bkn jejas bhgian bwh pon.

kalau sy 60 hari ..dah 2x czer,Alhmdulillah ats msing2 tp seeloknya biarlah lbh 44 hari yee.. jangan lasak2 🙈

1y ago

😆 tq mommy ..

kalau rasa dah ready..boleh je on