Mcm mne korang kuat hati nak bgi ank kt pngasuh jaga,,,

Saya berat hati sngt nk tnggalkan anak kt org lain cth pngasuh jgaa, sy risau anak sy dianiaya, sy sygkan ank sy sbb die ank sulung sy,,sy smbung bljar bulan 7 ni,, pstu nk mikir knduri bulan 6 ni sy sanding bt lmbt skit,, sy trpaksa tnggal ank sy kt pngasuh,, sy risau sngtt,, smpai sy memilh cari pngasuh yg baik utk dia,,, mak sy tknk jaga dia pun,, dia nk sy keras ngn anak,,, sy tau die tkdpt terima ank sy,,, tpi sy kecik hati ngn diaa,, mcm mne ye nk hilang gelisah bgi ank kt pngasuh ni?#SeriusTanya #firstmom

9 Balas

Sis. Saya paham sbb saya pun first mom. Disebabkan saya terlalu overthinking, saya decide tak nak keje lagi. Nak tngok anak membesar depan mata. Plus saya ragu-2 nak letak anak dibawah jagaan org lain terutamanya pengasuh. Bnyk kes-2 yg berlaku skrg menguatkan lagi rasa risau & takut saya. Kang nanti kalau saya keje, saya tak tenang pulakk sbb asyik fikir keadaan anak 😅. Tak semua org ditakdirkan jumpa org yg baik-2. Pada saya, utk mengelakkan sis rasa risau & gelisah sbb teringat anak.. why not sis bersanding bawak baby sekali 😍. Skrg ni jngn stress-2, sis bersanding bawak baby sekali. Nanti dah settle majlis baru fikir pasal sambung belajar pulakk. Ataupun kalau sis rasa nak tinggal dengan pengasuh jgakk, jngn rushing mencari. Selidik betul-2. Pastikan pengasuh tu boleh jaga dengan baik. Bkan apa sis, sis pun thu kan bnyk kes-2 melibatkan pengasuh ni. Ramai lagi yg baik tapi kita tak thu rezeki kita dapat yg mcm mana. So utk sis, selamat pengantin baru. Moga Allah permudahkan urusan sis & moga anak sis sentiasa dalam lindungan Allah SWT.

1. Hantar awal seminggu dua dari date awak sambung study. Kasi chance anak sesuaikan diri & kalau jd pape senang awak boleh terus dtg. 2. Tengok environment rumah pengasuh & jgn demand mcm2 dgn pengasuh utk elak sebarang rasa tak best. Ckp elok2 sesopan mungkin, bgtau siap2 awak FTM jadi tak banyak sgt knowledge & mohon tunjuk ajar. 3. It’s okay kalau pengasuh ada anak asuhan lain cos kalau nk cari pengasuh yg jaga anak kita sorang ni monthly dia mahal. Tp kalau boleh baby biar anak awak sorang. Yg lain umur 3 tahun ke atas pun takpa. Better cari yg jgn lebih 4 org anak asuhan. Tak silap kalau lebih pengasuh kena register dgn JKM, kita boleh search kt website nama dia register or tak cos JKM ni if dia nk allow pengasuh yg ramai anak asuhan dorang must site visit rumah. 4. Doa ibu tiada hijab. Bila kita letak anak kita dalam jagaan org lain atas sebab2 yg tak dpt dielakkan, letakkan 100% kepercayaan kita pada Allah swt utk lindungi anak. Dia sebaik-baik pelindung. Ini yg saya amalkan selalu. Hari2 jgn tinggalkan doa utk anak tu ya mommy

Sis. Mana ada mak yg kuat hati. I anak dh dua ni. Sama je perasaan mcm anak sulung. Baik taska or pengasuh. Memang gelisah je tak tenang. Tapi mak ni ada kelebihan instinct sis. Dia mcm anak no 2 i pernah dijaga pengasuh tak de hati perut. Mmg 2 hari i gelisah. Tergerak hati nak buat test kat pengasuh and ternyata dia fail big time. Kantoi banyak benda. Hari ke 3 terus tak hantar. Jadi sis, percaya pada naluri awak. Dan tawakkal, berserah. Kita niat sesuatu utk keluarga. Doa yg baik3 ya sis.

4w ago

kantoi apa bndee siss?

Hantar ke BS yang berdaftar sis. Contoh kiddocare. Ada juga BS persendirian yang berdaftar under kementerian, bezanya dia mengasuh dari rumah bukan taska. Buat trial hantar anak 1-2minggu dulu, untuk kesediaan diri kita dan anak. Masa trial tu sis round2 area rumah BS, datang jenguk anak tengahari ke. Preferably cari BS yang berdaftar. Everyday hantar anak doa Allah lindungi anak kita, baca bismillah 5 tiup kat ubun2 anak, serahkan urusan kepada Allah. Harap membantu.

sye dlu pun xknl pengasuh. dpt nombor dia pun drpd pengasuh ank akk sye. sye whatsapp dia untk jumpa nk borak n tgk kdaan sekeliling. nampak dia mcm ok try hantar untk seminggu tgk anak serasi tak dgn dia. sye tawakkal je moga dia jaga ank sye dgn baik mcm ank dia sendiri. Alhamdulillah mmg dia jaga dgn baik. sis cuba dlu jmpa dia dkt rumah dia n tgk mcm mana. kalau sis rasa dia xok cari pengasuh lain. doa je sis smoga dpt pengasuh yg baik.

4w ago

Better tak payah sis. Huhu.

Sis nape x sanding sekali dgn anak..seronok tau..rare nanti dlm gambar ada anak sekali mcm zmn pkp..just upah BS yg dtg jaga anak sis time hari bersanding..kiddocare, sitly babysits..dorang BS yg boleh dtg kat kita & charge per hour..anak pun dpn mata so x risau..kita bersiap nk bersanding & dorang pun akan siapkan anak kita..bkn apa takut sis risaukan anak nanti mood sanding hilang..

4w ago

Guna apps sis. Install saja semua yg saya sebut tu. Kita boleh letak kriteria yg kita nk & pilih BS yg mcm mana

Tak kuat 😭😭 setiap kali hantar anak ke taska setiap kali tu la bergenang airmata😭 rasa bersalah yang amat sangat😭 Saya mostly risau dia tak minum susu je sebab sebelum saya masuk kerja dia tiba2 susah terima botol susu walaupun dah ajar sejak lahir 😭

4w ago

Takde buat apa pun selain keep offering botol susu kat dia Mmg dia meraung huhu lepas tu saya jujur je dengan teacher taska dia..

sme.. risau anak nanges, rsau anak x nak mkn, risau anak cri mama dia.. huhu.. sbbkn byk sgt pikir, haa smbg la kontrak jd surirumah lg.. tggu la ble sye da ready nk bpisah ngn anak 😅

cube kenal dgn pengasuh dlu..klau ada org y kenal dgn pengasuh tu cube tya die jns y mcm mne.sllu amalkan ayat semasa nk tinggalkan ank kt mne pun supaya dlm lindungan Allah sentiasa