Hamil atau tidak?

Hi, saya baru ttc dalam 4 bulan. Masa awal kahwin haritu saya ada makan pil perancang sebab merancang utk tidak hamil atas kegawatan ekonomi sekarang. Masa makan pil tu, 2 kali makan. Period mmg lambat. Mungkin ganggu kitaran haid sbb pil tu. Then, org ramai marah sbb sy merancang, jadi saya berhenti merancang dan biar Allah yg atur. Jadi saya cuba la ttc. Sbb nak anak. Bukan taknak dah. Tapi bulan ni, saya ter lambat period. Kalau ikut apps FLO, saya lambat period 6 hari dah. Tapi saya takda tanda pregnant. Biasa kalau nk period, breast rasa sakit bengkak, skrg tak rasa pun. Segala gala ciri2 pregnant takda rasa. Sbb google semua takda. Ada possibility preg tak? Dah order upt kat shopee. Tapi belum pos lagi. Alang2 tunggu, tertanya2 gak la 😅. Harap harap positive sebenarnya 🥲 Boleh share tips ttc? ♥️🥰 #pregnancy #ingintahu #communicationtips #haidatauhamil?

5 Balas

kalau awak baru kawin 4 bulan, dan period awak teratur je inshaaAllah awak mudah utk mengandung. jangan risau2 ya. tunggu je upt tu sampai. dah lewat period dalam 2 minggu nnti baru cek tau. sbb cek awal2 pun takut hcg level awak rendah lagi takut takleh detect awak pregnant ke tak. so better tunggu 2 minggu lewat period baru cek. goodluck sis! anyway, sebenarnya pada saya, nak merancang anak ke taknak ke terpulang pd masing2. org mmg berkata2, mmg marah sbb kita merancang, tp kita tahu kedudukan kita, keadaan kita mcm mana. kita mestilah nak beri yg terbaik pd anak kita. bukan kita nk merancang sbb xnak anak. tp kita merancang sbb nak masa depan yg lebih baik utk anak. tp apa2pun, mcm sy ckp terpulang pd pendapat masing2. semua org situasinya tak sama.

3y ago

Terima kasih banyak banyak awak.. kan best kalau ramai yg mentality macam kita 🥰. Okay sis saya tunggu 2w lewat. ♥️♥️ jelas penerangan sis😍

Saya tak pasti sbb saya punya simptom nak period sama dgn pregnant. Jadi saya tunggu je sebulan lewat period. Jimat. Kalau pregnant mesti dapat result double line sama terang. Lepastu baru saya pergi klinik.

3y ago

Sama-sama.

Anak pertama seeloknya biar dpt sendiri sbb anak ni rezeki yg kedua bru rancang..moga2 ada rezeki sis...da dpt upt check waktu pagi😊

3y ago

Hehe in shaa Allah . Terima kasihh ♥️

Hi skarang sis dah regular period ke? Bjaya ttc? Sbb kita sama, awal khwin mrancang

2y ago

Masa awal kahwin tu makan ubat perancang apa ya

notsure