Betul ke mengandung fasa awal elakkan Hubungan intim untuk cegah keguguran bay

Hi saya baru pregnant 5week, doktor ada advise untuk jaga kandungan. Salah satu yang dia advise ialah utk elakkan hubungan intim bersama suami untuk mencegah keguguran. Betul ke ??

21 Balas

Setiap orang berbeza sis. And setiap kandungan juga rasanya berbeza. And my nurse advice boleh je bersama but not too hardcore lah kan. If rasa ragu, discuss and elakkan. If rasa yakin and selamat, theres nothing to be afraid of. Allah jaga Insya’Allah.

ad betul nye.. sbb bila bersama, hentakan tu mgkn kuat, klu suami jenis bg kje sma utk slow² ok la, tp ad baik nye lps kn trimester pertama dlu.. nnt dh msuk trimester kedua, blh bersama cuma slow² jugak la

sy dlu awl preggy tkot jgk nk brsme suami .. sbb tkot rahim tk kuat... pstu msuk je kndungan da 2 bulan .. ksian kt suami .. bru la ok .. n bru la brani nk brsame. . skrg da 17w da pon .. alhamdulillah ..

Sy mse awal kehamilan,lgsg x bersama suami...doctor n nurse pun sarankan jgn bersama di awal kehamilan...suami pun paham keadaan sy mse tu...klu bley jge betul2 kandungan ye sis...😊😊😊

Lebih baik elak kan dlu takut nnt berlaku pendarahan .mcm sy ada pengalaman mcm tu n alhamdullilah bayi selamat xda pape cuma doc ckp kemungkinan boleh gugur jd elak kan bersama smpai 12 week

Saya tahu pregnant until skrg dah 15week 3days.. Masih lagi bersama ☺️ cuma tak lasak ii n terlalu dalam ☺️ Alhamdulillah tkde pape..

betul. bukan x boleh. tapi sebaiknya elakkan dlu. sy dlu dpt advise yg sama dri nurse. disebabkan ada sejarah keguguran yg berulang.

yess betul sbb trimester pertama adalah awl kehamilan 🙂jdi jaga kandungan baik-baik yea,, jgn nnt menangis xberlagu 🥺

ya sb bila bersama , bdn kita akan release hormon yg blh induce contraction. jadi better avoid dulu masa awl trimester ..

ye btul sis..bter elakkan dlu dan bbcg dgn somi spye somi paham😊lau buat nti tkut ggur😌sis bru g kan..elakkan dlu