hi momies

saya baru preggy 5 weeks , boleh momies semua share tak apa yang perlu diamalkan ketika hamil untuk baby kekal sihat .

9 Balas

Ubat klinik bg continue. Others side sy amalkn setiap hari kurma, kismis, jus delima glusan, susu kotak 3kali sehari (sbb susu tepung x sedap😆). Alhamdulillah sepanjang hamil x mabuk, xbnyk kerenah. Lahir pun alhamdulillah dpermudahkn. Ibu sy ckp ank sy kuat, kepala lahir pun x lembik sgt, dia x kuning. Syukur sgt d permudahkn. Dan lazimi baca doa nabi yunus sentiasa. Insyaallah evrythng will b fine. Enjoy ur prgnacy journy mommy🌹

4y ago

Hiii. Btw congrtes for ur prgncy. Susu kotak sy mnum mcm2 brand. Cari y promosi. Hahah. Dutch lady ke, gooday ke. Setiap hari mnum 3 kali. Sy start mnum consistnt pun masa 5 bulan. Sblm tu kdg2 minum kdg2 x. N sy notice start sy consistnt mnum xd lg simpul biawak time tido mlm😆😆seksa uii.. Utk pati delima tu, sy bancuh dgn air segelas, klu time mls sy x campur air. Hee. Kita ikhtiar. Hb pun cantik je, syukur😊😊

Kalau sy, sy cadangkan belajar pasal pregnancy week by week. Contohnya google week 5 pregnancy, or first trimester pregnancy, sy suka tgk youtube videos or just listen sambil2 buat kerja tu so kita bole belajar pasal perkembangan baby setiap minggu kehamilan, psl perubahan body kita, simptom kita, apa yg kita boleh buat utk jadi sihat dari awal. By the way dah boleh start pakai stretch mark lotion from now on! 😌👍🏼

4y ago

Belajar bahagian2 rahim, mcm mana persenyawaan berlaku dan lain2. Ni utk first tri la. Bukannapa sy tgk kadang tu uri pun org tak kenal dlm apps ni. Kalau ibu sendiri tak rajin mencari ilmu, mcm manakann ☺️☺️

Ambil buah dgn sayur banyak dan minum susu.minuman mcm kopi ,nescafe dan tea kalau boleh x payah minum langsung sis.susu tu minum susu HL dlm kotak tu ok jgk sbb susu HL ada asid folic baik utk ibu yg x minum susu tepung waktu prengnt.lagi satu minum susu HL tu cpt kenyang sdp pun sdp hehehehe

4y ago

Susu HL tu sis minum yg asli ke coklat ya? Tqsm

Jgn skip mkn ubat yg d berikn doc,mkn mknn yg berkhasiat,mknn yg sempurna d masak,jgn mkn mknn yg tajam,kafein,perbanyakkn mnum air suam,dan mkn buah2an..mnum susu..

Ambil makanan yg sihat. Sy dulu setiap hari makan buah. Malam je akan makan buah. Acid folic & vit tue semua jangan tinggal. Banyakkan minum air masak.

4y ago

Oo kira buat tembikai boleh makan masa kandungan baru 7-8 weeks mcm tu ya? Sy nk makan epal hijau atau oren, tp ada yg kata x boleh makan sbb masam hehe kira any buah pun boleh , janji jgn nenas shja ya. Tqsm sis

Makan ubat yang telah diberi oleh doc , jangan skip . Makn makanan yg sihat & elakkan makan makanan yg tajam tak baik untuk janin.

jgn skip ubat yg doctor bagi..minum susu,mknn mknn bkhasiat..elakkn kafein & makann manis...

asid folic wajib makan..susu kena minum..

nk tawu jgkkk