Tips awal mengandung

Saya baru mengandung 6weeks, dan zero knowledge apa yg nak dibuat. Taktau kena start makan apa, pantang larang awal² pregnant dan sbgainya. Mommies ada reference tak utk rujuk kat mana nak refer tips² awal hamil? #bantusharing #firsttimemom #firstbaby

3 Balas

https://hellodoktor.com/kehamilan/tips-hamil/trimester-pertama/tips-ibu-mengandung-trimester-pertama/ boleh baca info kat sini selain tu, awak kena jaga diri tak boleh lasak tak boleh terlalu penat. awal kehamilan ni perlukan rehat yang cukup. kalau ada spotting atau bleeding, amik gambar, terus pergi klinik. sekarang dah boleh call kk untuk appointment bukak buku pink, selewatnya 12w. lagi satu, jaga makan. sepanjang pregnant tak boleh makan makanan kurang masak/mentah; sushi, telur separuh masak, oyster. dah boleh start makan folic acid, beli kat farmasi.

1y ago

Tq mommy for infor 😊

Di awal kandungan ni pertama sekali awak wajib ambil folic acid 400mg . Tak kesah jenama apa pun . Saya suka makan jenama appeton . Kena banyak berehat . Jangan buat kerja lasak sangat , kalau boleh awal awal ni jangan bersama dengan suami ( awak boleh slowtalk dengan suami , supaya suami faham ) kalau bab makanan , elakkan makanan yang mentah atau separuh masak . ☺️ Nanti dah 12weeks dah buka buku dekat kk , nurse akan bagi chart untuk makanan yang boleh naikkan hb . Bekalkan vitamin untuk ibu . 🥰

1y ago

okei noted sis.. tq for sharing😘

Hyee sye pon sme.. after 7 years.. finally.. 🤲🏻🤲🏻 kte bnyk tnye kakak2 refer google tiktok pon dah bnyk info… n more tanye dokto je..

1y ago

Thankyou sis🥰