Gugur 10weeks

Saya baru keguguran pada kandungan usia 10weeks.ada yang nak share pengalaman @ tips dari segi pemakanan, penjagaan dan sebagainya? Dan satu lg, hospital ada bg pil perancang untuk merancang kehamilan,so pil tu boleh makan trus masa bru lps gugur(darah masih ada) ni ke atau nk tunggu lepas hbis pantang? #firstbaby

6 Balas

25 feb saya keguguran n saya berpantang macam ibu baru lepas bersalin pada masa yang sama saya amalkan vitamin² tuk hamil (folic acid, vitamin c, vitamin D, calcium, B complex) banyakkan makan sayuran, buahan & protein serta elakkan mkn buah durian sbb sebelum saya start bleeding & gugur sy mkn durian banyak. alhamdulilah bln April lekat balik jadi skarang syg teruskan amal mkn vitamin yg sedia ada dan tambah ubat tambah darah. semoga perkongsian saya bermanfaat & sis juga d murahkan rezeki cepat lekat balik. 🥰

2y ago

sis ada buat urutan tangas tungku smua tu tak sis?

Saya dah 2 hari pantang gugur sis, mak saya memang strict sikit, saya mmemang makan macam org bersalin, mandi air daun semua, bertungku, cuma tak bertungku di perut, just di tapak kaki dan celah pelipat, pakai stokin, ikat sanggul. hehee. Makan mmg suku suku separuh tu la makan mcm org berpantang betul, saya cuma bagi antibiotik makan kena habis kan dalam 7 hari, lepas tu doktor pesan teruskan je makan acid folic, so skrg mmg mKan 2 ubat tu

2y ago

tak pe awak just pantang makan pun okey dah, makan makanan yang berkhasiat, sya badan lemah sikit, mugkin trun darah banyak. skrg masih sakit perut sikit2 tu la, tu la darah pun masih keluar ketul jugakk.

Amalkan je pemakanan yg sihat. Suku suku separuh tu la yg terbaik nak follow. Pil tu jenis apa ye? Ada tanya doktor nak makan bila? Sbb saya dulu ada jugak ambil tapi masa cycle period yg seterusnya lepas gugur baru ambil.

2y ago

haah btul ada 21 tabs.

Pemakanan & penjagaan mcm biasa shj. Avoid fast food, junk food, air manis. Klu rasa nk pergi mengurut utk segar kan bdn boleh je. Ubat tu sy xpernah mkn tp rasanya blh ambil lps darah kering.

2y ago

Klu awal2 ni takde strict sgt mcm yg bsalin. Sy 14w dlu pun tak pantang sgt. Mkn mcm biasa saja. Plus klu nk conceive lps ni kena jarakkan dlu. Bg hormon stabil semula ya.

sis boleh saya tanya..sis miscarriage rasa sakit perut x ? terus kuar darah or spotting coklat dulu?

2y ago

sorry bru prsan.sy hari ahad tu tibe2 kluar lendir coklat..dkat ari2 tu mcm xsdap mcm nk period.lpastu ade kluar darah setitik dua..sy g hosp cek,doc kata sma ada drah bru nk lekat atau nk gugur..tp die ckp mcm nk gugur sbb kntung sy dh kebawah. so die bg sy lg 2mnggu suruh dtg checkup..esok pagi nya hri isnin tu, drah kluar mcm period..+ sakit dkt bwh pusat dgn kat pinggang..tghri tu mkin skit, tgh duduk tibe2 kluar blood clog kt pad..lps tu drah trus kluar bnyk ,pad shri tu dkat belas2 pad tukar.trlalu bnyk drh..

Pantang mcm org bersalin.