Overprotective mom

Saya baru dapat anak pertama. Umur sekarang baru 1 bulan 21 hari. Saya rasa saya overprotective anak sampai semua family saya annoying dgn saya. Ayah saya perokok. Saya selalu marah dia cium2 anak sbb bau rokok dkt badan dia. Saya marah ayah saya cium2 anak saya sbb misai dia kasar sampai pipi anak saya merah. Saya marah family saya dukung2 anak saya sbb anak saya nak tidur. Now family saya dah malas nak dtg rumah atau vc dgn anak saya sbb saya ni overprotective. Saya over sangat ke dalam jaga anak ni? Saya ni terlalu takut sangat anak sakit. Serba salah saya dgn family saya

3 Balas

sis takpe sia takde over sangat jangan jadi macam anak akak saya sis sebab kan macam ni la dia kena rsv baru je sebulan dah kena duk hospital sedut kahak yang abg ii saya bapak saya buat bodoh tak ambik peduli pasal budak tu padahal dia jadi camtu pun sebab dorang isap rokok dlm rumah anak saya hampir jadi sebab saya masa pantang duk rumah ayah saya slamber dia je isap rokok bila saya marah dia cakap ayah bakar sekejap lagi ayah keluar la ey geram je nasib baik bapak aku hahahaha

Bagi saya,x salah pun sis nk overprotective dengan anak,saya faham keadaan sis especially pasal ayah sis perokok,kalau jadi ape2 dengan anak kita,kita yang menanggung peritnya..jadi x salah pun kalau kite bhati2,cuba explain elok2 dengan family kenapa sis buat camtu camni..kdng2 orang tua nie dia ada mindset cam,dia hisap rokok,elok je mbesar anak2 dia kenapa cucu dia xley pulak kan?meskipun family kite,saya rasa mereka perlu tahu boundaries juga..

Bgi sy tak salah pun awk bt mcn tu , mcm bapk sy misai pnjang prokok lgi dia plk boleh d katakn stiap thun timang 2-3cucu skli , mcm thun ni bakal timang cucu 3 org plk 🤣 Bapk sy stiap kli nk pggng bby dia akan ckp kjp atok nk potong misai , kjp atok nk mndi , kjp atok mroko ni , dia xkn pggng cucu2 dia dlm keadaan bau rokok sbb bapk sy ckp sbb asap or bau rokok bby boleh sakit Dia pun tgaskn bnda sama utk ank mnntu dia , dia fhm sbb ank dia dh berbelas 🤭

11mo ago

situasi sis sama mcm saya skrg… kadang saya selalu mengurung diri dalam bilik.. saya tido kan anak saya .. itulah alasan saya kalau mak ayah saya tanya.. saya cakap baby tido😌😌 kalau budak tu bersuara je di panggil suruh keluar😌.. kadang budak tu menyusu sambil tido d kejutkan dia anak saya.. nak marah tapi org tua.. bila cakap sikit sentap.. so now saya redha je laa.. mcm ni la nasib duduk dgn family🥲 dorang balik maghrib ke malam ke terus je pegang baby.. saya tak boleh nak cakap apa dah.. sebab ni la saya jadi stress skrg